Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Majorarea preţului la pâine a fost singura soluţie pentru Franzeluţa

© Sputnik / Mihai CarausPâine
Pâine - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Abonare
Directorul Combinatului de panificaţie "Franzeluţa" a venit cu explicaţii, după ce au fost majorate preţurile la pâine şi produsele de panificaţie.
CHIȘINĂU, 16 feb - Sputnik. Director general interimar al SA Franzeluţa, Victor Matcov, a prezentat un raport în cadrul comisie parlamentare economie, buget şi finanţe. Asta în contextul în care cel mai mare combinat de panificație din țară a anunțat că scumpește pâinea. Victor Matcov a declarat că majorările erau inevitabile pentru că combinatul avea pierderei enorme.

„Noi, pentru anul 2021, înregistrăm pierderi de 12,4 milioane de lei din cauza majorărilor. Având această problemă, am venit cu propunerea de a ridica preţul la pâine. Alte soluții, în principiu, noi nu am putut identifica. Păstrând preţurile vechi fără modificare, întreprinderea avea să înregistreze pierderi la sfârşitul anului 2022 în volum de 73,6 milioane de lei, ceea ce era inadmisibil pentru societatea noastră” a declarat Victor Matcov.

Totodată, întreprinderea a decis să majoreze volumul de producție a pâinii sociale în rețeaua de magazine specializate. Astfel, începând cu 1 februarie, volumul de pâine socială „Chișinău” a fost majorat cu 54%. Prețul final pentru consumatori nu va fi modificat la acest produs.

„Prețul de cost la pâinea socială este de 7,2 lei, iar noi o avem în vânzare la 3 lei. Întreprinderea va genera pierderi la pâinea socială de 4,3 milioane de lei”, a spus Victor Matcov.

În urma majorării fără precedent a tarifelor la gaze naturale și energie electrică, societatea pe acțiuni „Franzeluța” a anunțat la începutul lunii că este nevoită să majoreze și ea prețurile la tot sortimentul de pâine. Prețurile au fost majorate la tot sortimentul de pâine. Nu s-a scumpit doar pâinea socială. Restul tipurilor de pâine s-au scumpit în medie cu 20-25%.
Administrația întreprinderii amintește că cea mai recentă ajustare de preț aplicată de „Franzeluța” S.A. la unele din produsele sale de panificație a avut loc tocmai în anul 2015.
Cu cât s-a scumpit pâinea în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Infografic
Cu cât s-a scumpit pâinea în Moldova
Fluxul de știri
0