Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

"În Transnistria pute a praf de pușcă" – expert

© Sputnik / Rodion ProcaГерб ПМР
Герб ПМР - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Abonare
Analistul militar rus Alexandr Hrolenko afirmă că în Transnistria pute a praf de pușcă.
Intensificând tensiunile militare în Europa de Est, Departamentul de Stat a recomandat, pe 15 februarie, americanilor să părăsească imediat Transnistria, scrie Alexandr Hrolenko pe canalul său de Telegram.
El spune că ori turbulențele ucrainene se mișcă spre Vest, ori continuă exercițiile Drang nach Osten 2022.
El amintește că grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova se desfășoară exerciții militare planificate cu folosirea subunităților de sprijin și manevră de foc. La poligonul militar al GORT militarii au tras cu mitraliere grele în ținte care simulează oameni vii, vehicule blindate ușoare și ținte care zboară la înălțime joasă.
Amintim că tot astăzi Departamentul de Stat al SUA vine cu un avertizare de călătorie în Republica Moldova pentru cetățenii americani, cărora le-a cerut imperativ să părăsească regiunea transnistreană. Între motive este și ” activitățile militare neobișnuite și îngrijorătoare ale Rusiei în jurul Ucrainei și a conflictului nerezolvat dintre regiunea separatistă a Transnistriei și guvernul central”.
Американский инструктор обучает украинского военного работе с гранатометом M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D), поставленным из США - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Editoriale
SUA împing spre război Ucraina
Departamentul de stat al SUA le cere americanilor să părăsească regiunea transnistreană: “Cetățenii americani din Transnistria ar trebui să plece imediat prin mijloace comerciale sau private”.
Amintim că luni președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj adresat cetățenilor în care a declarat că „tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene (Ucraina – n.n.)” le îngrijorează profund pe autoritățile de la Chișinău.
“Pentru Republica Moldova, pacea și stabilitatea în regiune sunt foarte importante. Ele ne permit să ne concentrăm pe soluționarea problemelor țării și ale cetățenilor. În aceste zile, însă, suntem cu ochii pe Ucraina. Tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene ne îngrijorează profund”, a declarat Maia Sandu.
Ea a spus că împreună cu Guvernul și Parlamentul, “examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Prioritatea statului nostru este viața și siguranța oamenilor noștri”.
Fluxul de știri
0