Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Franco Frattini: Vladimir Putin a avut dreptate cu privire la lumea unipolară

© Sputnik / Irina LeahovaFranco Frattini
Franco Frattini - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Abonare
Şeful Consiliului de Stat al Italiei, Franco Frattini, a declarat că Vladimir Putin a avut dreptate atunci când a spus că lumea trebuie să renunțe la sistemul unipolar.
CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a avut dreptate atunci când a vorbit la Conferința de securitate de la München din februarie 2007 despre necesitatea de a depăși lumea unipolară și de a dezvolta cooperarea multilaterală, a declarat șeful Consiliului de Stat al Italiei, Franco Frattini, într-un interviu acordat RIA Novosti.
“În această privință, președintele Putin a avut dreptate în 2007, când a spus că noi trebuie să depășim lumea unipolară, adică așa o viziune potrivit căreia SUA sunt polițistul mondial care face ordine peste tot în lume”, a declarat politicianul european.
Potrivit lui Frattini, în ultimii 15 ani lumea s-a schimbat puternic, dat fiind că înăți americanii au înțeles că lumea unipolară nu mai poate fi menținută.
"Ei au înțeles asta pentru că creșterea furtunoasă a Chinei, Indiei și, am să adaug, a Rusiei, în acești ani, a făcut ca lumea pluripolară și noua cooperare, pe care în 2007 președintele Jeorge Bush junior nu le-a dorit", a declarat șeful Consiliului de Stat al Italiei, Franco Frattini.
În data de 10 februarie s-au împlinit 15 ani din momentul în care Putin a rostit cuvântarea sa cunoscută la conferința e la Munchen pentru securitate. Atunci el a suspus unei critice dure politica externă a Statelor Unite și ideea construcției lumii unipolare, s-a pronunțat categoric împotriva planurilor de extindere a NATO și e amplasare în Europa de Est a sistemelor antirachetă americane.
Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, a declarat anterior că după discursul lui Putin de la Munchen a existat șansa ca Occidentul să înțeleagă lipsa e perspectivă a lumii unipolare, dar acesta nu a ținut cont de asta, ceea ce a adus la “linie periculoasă”.
Fluxul de știri
0