Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Popularitatea Guvernului PAS scade vertiginos – analistul economic spune de ce

© Sputnik / Mihai CarausGuvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Abonare
Fostul vicepremier a analizat activitatea Cabinetului de Miniștri condus de Natalia Gavrilița, iar concluziile nu sunt deloc în favoarea actualului guvern.
CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Ropotele de nemulțumire ale populației în legătură cu creșterea prețurilor și tarifelor devin din ce în ce mai auzite, iar intervenția statului în procesul de reglementare a prețurilor nu se vede deocamdată, prețurile sunt formate de condițiile pieței, iar cetățenii află despre ele doar din buletinele de știri. Pe acest fundal, guvernul țării nu dă un răspuns clar la întrebarea dacă este în stare să controleze formarea prețurilor în țară. Declarația a fost făcută de ex-vicepremierul, analistul economic Alexandr Muravschi, în studioul radio Sputnik Moldova.
„Eu aș scoate în evidență trei componente ale scăderii acestui rating. Prima: se întâmplă foarte rar să vedem nu doar în Moldova, ci și în lume, o situație când partidul care a venit la conducerea țării își sporesc imediat popularitate. Ei încep să „piardă” în acest sens”, a spus interlocutorul.
Potrivit expertului, mai ales în realitatea moldovenească, campania electorală și promisiunile făcute alegătorilor sunt una, iar realizarea lor este cu totul altceva. Muravschi a calificat situația actuală din țară drept dificilă, explicând apariția dificultăților prin mai multe crize care au zguduit concomitent Republica Moldova.
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Expert: Pentru PAS ”jocurile Europene” sunt mai importante decât interesele moldovenilor
„Atunci când aveam câte 100 de cazuri pe zi de persoane infectate cu coronavirus, actualul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, încă fiind în opoziție, se isteriza zilnic că Cabinetul de Miniștri nu făcea nimic. Acum, când înregistrează câte 5 mii, Guvernul spune că face față situației”, a subliniat fostul vicepremier.
În opinia interlocutorului, criza gazelor este de asemenea un merit neplăcut pentru actuala guvernare și a apărut numai din vina actualului guvern. Însă criza economică generală, insistă Muravsky, a devenit o realitate obiectivă din cauza consecințelor pandemiei.
„Faptul că ratingul guvernului și al președintelui au coborât atât de mult este rezultatul direct al comportamentului lor. Nu au reușit să găsească tonul potrivit pentru a discuta cu populația, nu au putut să-și dezvolte propria strategie în astfel încât să atragă, nu să respingă potențialii susținători”, a precizat Muravschi.
Fostul vicepremier insistă că astăzi puterea reprezentată de PAS face o greșeală fatală prin faptul că critică dur toate guvernele anterioare, nefiind însă în stare să ofere societății o strategie clară de dezvoltare a țării și de reanimare a economiei.
Potrivit rezultatelor sondajului prezentat de IDIS Viitorul, ratingul încrederii în Sandu s-a redus în timp de o lună până la 16,6% (-0,4 puncte procentuale). Pierde din popularitate și partidul de guvernământ PAS, care deține majoritatea în Parlament. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, pentru PAS ar vota 22,7% dintre cei chestionați (o scădere de 2 puncte procentuale față de decembrie 2021).
Sondajul a fost realizat în perioada 25 ianuarie – 5 februarie. La studiul sociologic au participat 1134 de persoane din 13 localități. Eroarea maximă este de 3%.
Maia Sandu și Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Politică
Sondaj: Moldovenii au mai mare încredere în Ion Ceban și Igor Dodon, decât în Maia Sandu
Fluxul de știri
0