Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Uimitor: Cel mai important orologiu al țării răsună din nou

Abonare
Orologiul de pe Arcul de Triumf din Piața Marii Adunări Naționale a răsuna din nou, după mai mulți ani de tăcere.
Mecanismul orologiului montat pe unul dintre cele mai cunoscute simboluri arhitecturale ale Chișinăului a fost realizat de ceasornicarii austrieci în urmă cu aproximativ 150 de ani. La începutul anilor nouăzeci, piesa responsabilă pentru sunet s-a defectat. Repararea mecanismului „de epocă” nu a fost o sarcină ușoară.

„Pentru a înțelege exact în ce a constat defecțiunea mecanismului, am avut nevoie de un ceasornicar foarte calificat. Și am reușit să găsim unul. A trebuit chiar să ridicăm niște documente tehnice vechi. Drept urmare, ceasornicarul nostru a putut să unească în mod cuvenit mecanismele ceasului cu cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf”, spune șeful întreprinderii municipale „Autosalubritate” Igor Gîrlea.

Și dacă orologiul de pe Arcul de Triumf din Chișinău este principalul ceas al țării, atunci meșterul Ion Graur este probabil principalul ceasornicar al Moldovei. A reparat cu mâinile sale orologiul, iar acum în fiecare zi urcă pe arc pentru a întoarce ceasul și a verifica mecanismul.
"Muncesc în calitate de ceasornicar din 1975, întotdeauna am considerat că aceasta este vocația mea. Pentru mine nu este doar o profesie, ci o pasiune de-o viață. Probabil de aceea reușesc să-mi fac bine treaba", afirmă Graur.
Ceasornicarul își amintește că în urmă cu 50 de ani clopotele de pe Arcul de Triumf al Chișinăului se auzeau pe o rază de câteva cartiere. Acum, poluarea fonică a Capitalei moldovenești a redus semnificativ audibilitatea acestora. Aceasta înseamnă că ceasul va fi supus unei anumite modernizări, sunetul clopotelor va fi amplificat cu ajutorul electronicii moderne.
Primele ceasuri pe arcadă au apărut în anul 1842. Ele au fost aduse de la Odesa, iar șapte ani mai târziu un vânt puternic a smuls cadranul. Mecanismul a funcționat până în anul 1881 și a trebuit să fie înlocuit. Noul mecanism a fost achiziționat în Austria. Ceasul original a funcționat fără reparații până la începutul războiului, când a fost lovit de bombardamentele din anul 1941.
Filele din istorie dezvăluie că ceasul din inima Capitalei, de altfel ca și Arcul de Triumf pe care este instalat, nu ar fi existat dacă, în 1836, inginerii care au proiectat Catedrala și Clopotnița nu ar fi comis o eroare. Aceștia ar fi comandat câteva clopote pentru Catedrală, iar unul dintre ele, fiind prea mare, nu putea fi instalat în Clopotniță. Atunci a apărut ideea de a construi un Arc de Triumf după modelul celui de la Roma, doar că mai mic.
Fluxul de știri
0