Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Intervenție chirurgicală de excepție - inima unui nou-născut va continua să bată

© Pixabay / Free-PhotosМладенец
Младенец - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2022
Abonare
Viața unui bebeluș a fost salvată de o echipă de medici de la Chișinău. Aceștia au efectuat o intervenție pe cord.
CHIȘINĂU, 12 feb - Sputnik. O procedură chirurgicală extrem de complicată a salvat viața unui bebeluș. Micuțul s-a născut cu o malformație cardiacă congenitală complexă, care i-a pus în pericol viața încă de la primul țipăt.

Bebelușul a suportat o operație pe inimă și a fost efectuată de o echipă de medici de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Potrivit medicului Eugen Cerevan, parte a echipei de chirurgi, operația a constat în ruperea peretelui între ambele atrii pentru a favoriza amestecul de sânge. Iar asta a fost necesar din cauza malformației complexe cu care s-a născut bebelușul.
„Da, este o procedură agresivă, dar vital importantă pentru a compensa nou-născutul și a da răgaz echipei de cardiochirurgi în efectuarea corecției radicale”, a scris medicul chirurg pe pagina sa de Facebook.
Eugen Cerevan a efectuat operația alături de colegii săi intervenționistul Ilona Cucu, dar și medicul chirurg Vladimir Gura. Medicul povestește că bebelușul s-a născut la Institutul Mamei și Copilului cu o greutate de 2 100 de grame. Ulterior, a fost transferat în secția de Terapie Intensivă Malformații Congenitale a SCR unde a fost investigat și pregătit pentru o intervenție paleativă minim invazivă.
Procedura Rashkind a fost efectuată printr-un abord ombilical. Acest abord a fost asigurat de către medicii ATI de la Centru Mamei și Copilului.
Potrivit specialiștilor în medicină, datorită diagnosticării precoce a bolilor cardiace congenitale, cele mai multe sunt efectuate în perioada neonatală, septul interatrial fiind flexibil și ușor de spart.
Intervenții chirurgicale din regiunea oro-maxilo-facială - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Societate
Chirurgul din Moldova care a scris istorie: A restabilit mandibula cu os de la picior
Fluxul de știri
0