Primul concert cu public în Sala cu Orgă din Chișinău, dupâ șapte luni de restricții - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Cultură
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre evenimentele din domeniul culturii

Un cunoscut dirijor și violonist din Moldova s-a stins din viață

Vioară - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un apreciat instrumentist și un bun cunoscător al melosului popular a plecat la ceruri. A compus sute de piese pentru artiștii din țară și cei de peste Prut.
CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Cunoscutul dirijorul și violonistul Gheorghe Banariuc s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de colegul său de breaslă Corneliu Botgos. În data de 10 martie artistul ar fi marcat 71 de ani de la naștere.
Gheorghe Banariuc este un apreciat instrumentist. A compus peste 300 de piese muzicale în stil popular și are muzică semnată pentru toate orchestrele din Republica Moldova. A scris cântece pentru Zinaida Julea, Ioana Căpraru, Maria Sarabaș, Vlad Gheorghelaș, Olga Ciolacu, Valentina Cojocaru, Nicolae Cibotaru, Mihai Ciobanu, Anișoara Puică, Ionuț Dolănescu, Fuego și mulți alții. Printre cele mai cunoscute cântece sunt: "Văzui tinerețea mea", "Mi-amintesc de-a mea copilărie", "Mă vorbește lumea", "Viață, cine te-a făcut?" și altele.
A lucrat cu Mircea Oțel și Nicolae Sulac în prima formulă a Orchestrei de Muzică Populară „Lăutarii”, apoi în formațiile „Miorița”, „Mărțișor” și „Folclor”. A fost al doilea dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale. Apoi a fost angajat în calitate de dirijor al Orchestrei Ansamblului „Joc”. Timp de zece ani, din 1991 până în 2001, a condus Orchestra de muzică populară „Muguraș” a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.
În 1991, lui Gheorghe Banariuc i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 2015, i s-a decernat trofeul „Potcoava de Aur”, pentru cariera de-o viață pusă în slujba cântecului popular și pentru meritul de a fi
Fluxul de știri
0