Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO ar putea desfășura trupe combatante în România – Stoltenberg

© Sputnik / Oksana Dzhadan / Accesați arhiva multimediaTrupe NATO
Trupe NATO - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO examinează posibilitatea desfășurării unor trupe combatante în România.
BUCUREȘTI, 11 feb - Sputnik. NATO ar putea desfășura trupe combatante în regiunea Mării Negre, în România, a anunțat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Boris Johnson.
“Examinăm acum posibilitatea unei prezențe pe termen lung în sud-estul Alianței. Acum avem grupuri de luptă în țările baltice și Polonia. Examinăm posibilitatea desfășurării unor grupuri similare și în regiunea Mării Negre, în România”, a anunțat oficialul.
De asemenea, Stoltenberg a adăugat că astăzi armata Ucrainei este pregătită mult mai bine decât în anul 2014.
“Ele (forțele armate ucrainene) sunt echipate mai bine, sunt pregătite mai bine, se descurcă mai bine”, a spus el.
Potrivit secretarului general al NATO, “Marea Britanie și alți membri ai Alianței acordă sprijin forțelor armate ale Ucrainei, pentru ca acestea să fie în stare să se apere, e dreptul fiecărei națiuni”.
Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Analize și opinii
De ce dislocarea noilor trupe NATO în România este o amenințare directă pentru Moldova

Stoltenberg amenință Rusia cu sancțiuni și cu trupe combatante

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au făcut și alte declarații importante la conferința ținută joi la sediul NATO de la Bruxelles.
Stoltenberg a avertizat joi că este un „moment periculos” pentru Europa pentru că Rusia adună trupe în apropierea Ucrainei și organizează exerciții militare comune în Belarus, dar a reiterat oferta de discuții cu Moscova.
Jens Stoltenberg, vorbind alături de premierul britanic Boris Johnson, a declarat că a trimis o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, oferindu-se să discute despre cum să ofere mai multă transparență în ceea ce privește exercițiile militare, precum și controlul armelor nucleare.
„Acesta este un moment periculos pentru securitatea europeană”, a declarat Stoltenberg care a adăugat că „numărul forțelor ruse crește. Timpul de avertizare pentru un posibil atac scade”.
Secretarul general al NATO a vrut să arate că Alianța ar fi defensivă, chiar dacă a vorbit de creșterea numărului de trupe combatante în zona de Est, adică în apropiere de Rusia:
„NATO nu este o amenințare la adresa Rusiei, dar trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău, rămânând totodată ferm angajați în găsirea unei soluții politice”, a spus Stoltenberg.
El a adăugat că Rusia trebuie să aleagă între o soluție diplomatică la criza Ucrainei sau să se confrunte cu sancțiuni economice din partea Occidentului și o prezență militară sporită a forțelor NATO în țările din estul alianței.
„Rusia are de ales: ei pot alege fie o soluție diplomatică – iar noi suntem gata să ne așezăm la masa – dar dacă vor alege confruntarea, vor plăti un preț mai mare”, a amenințat Stoltenberg.
"Vor exista sancțiuni economice. Va exista o prezență militară NATO sporită în partea de Est a Alianței, iar Marea Britanie este într-adevăr o parte importantă a acesteia", a adăugat secretarul general al NATO.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Analize și opinii
Prețurile astronomice la benzină – marea escrocherie a guvernanților PAS
Fluxul de știri
0