Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Bloomberg a socotit cât va câștiga Rusia din vânzările de petrol

© Sputnik / Ilya PitalevRubla – moneta națională a Federației Ruse
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
Publicația internațională Bloomberg anunță că datorită prețurilor mari la petrol, Rusia va câștiga în plus 80 de miliarde dolari în acest an.
CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. În acest an bugetul Federației Ruse ar putea încasa venituri suplimentare între 65 și 80 de miliarde de dolari, dacă prețul petrolului va fi de 90-100 de dolari pentru un baril, afirmă analiștii economici de la Bloomberg.
Potrivit prognozelor economiștilor, dacă în anul acesta prețul petrolului va rămâne la cotația de 90 de dolari pentru un baril, atunci bugetul Federației Ruse va obține venituri în sumă de 65 de miliarde de dolari. Dacă însă prețul va atinge 100 de dolari pentru un baril, atunci Rusia va câștiga 73-80 de miliarde de dolari.
Aceste venituri vor fi și mai mari dacă dolarii vor fi schimbați în ruble, dat fiind că moneda națională a Federației ruse s-a depreciat în raport cu cea americană.
Veniturile bugetare ale Rusiei vor crește și din livrările de gaz, au menționat experții.
“Asta va majora rezervele bugetare ale Rusiei exact când Kremlinul are nevoiede acestea, asigurând o amortizare a impactului unor eventuale sancțiuni”, a explicat Scott Johnson, analistul Bloomberg pentru Rusia. Potrivit lui, supraprofiturile rușilor în acest an vor fi amețitori de mari.
La rândul său, economistul Renaissance Capital Sofya Doneț a numit poziția bugetară a Rusiei drept una ultra-stabilă.
Chiar dacă prețurile la petrol vor fi mai modeste, va fi greu de compromis veniturile bugetare ale Rusiei în această situație, a adăugat ea.
Potrivit ei, chiar dacă prețul la petrol va fi de 85 de dolari, balanța Fondului Național de Asistență Socială din Federația Rusă, acolo unde va fi îndreptată o parte din supra-veniturile bugetare, timp de un an va crește de 1,5 ori.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Moldova și Rusia
Spînu se lansează în polemici cu Gazpromul – Ce îi reproșează concernului rus
Fluxul de știri
0