Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tarifele pentru călătoriile cu microbuzele interurbane s-ar putea majora

© Sputnik / Mihai CarausProtest transportatori, 18 decembrie 2020
Protest transportatori, 18 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
Ministerul Infrastructurii și transportatorii au ajuns la un numitor comun în urma discuțiilor avute joi. Astfel, ambele părți au convenit eventualele majorări de tarife la călătorii, dar decizia finală va fi luată săptămâna viitoare.
CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Transportatorii s-au întâlnit astăzi cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, pentru a discuta subiectul legat de majorarea tarifelor la călătoriile cu microbuzele interurbane. În urma discuțiilor, ambele părți au ajuns la un numitor comun și au stabilit cu cât ar putea crește tariful pentru o călătorie.
Discuțiile au avut loc cu ușile închise mai bine de o oră, ulterior, atât ministrul Andrei Spînu, cât și președintele APOTA au ieșit și au făcut declarații pentru presă.
„A fost o discuție constructivă. Și ministerul, și transportatorii au făcut pași suficienți unul în întâmpinarea altuia. Ne-a fost promisă redacția ordinului pentru ziua de luni. Preventiv avem aceste date: 70 de bani pentru rutele interurbane și 80 de bani pentru rutele raionale, dar mai sunt niște detalii tehnice pe care noi vrem să le definitivăm”, a spus Oleg Alexa.
În context, Oleg Alexa a menționat că momentul critic a fost depășit și că pot fi încheiate protestele. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto a menționat că în cadrul ședinței cu ministrul Andrei Spînu s-a discutat și subiectul restituirii accizelor din volumul motorinei consumate către transportatori.
„Atât ministrul, cât și transportatorii conștientizăm că ar fi bine ca anul acesta povara pe care o punem pe umerii călătorilor să se încheie aici, iar eventualele scumpiri să fie compensate din contul restituirii accizelor. Sper să fim înțeleși pe viitor de către minister, în primul rând”, a conchis președintele APOTA.
În context, Andrei Spînu a declarat că săptămâna viitoare vor fi făcute publice deciziile luate în acest sens.
„Am anunțat transportatorii despre intențiile noastre referitor la reforma în domeniul transporturilor, inclusiv am discutat care ar fi opinia noastră referitor tarif, ținând cont la anumite creșteri care au avut loc la produsele petroliere. Luni va fi luată decizia finală, iar marți voi organiza o conferință de presă în care voi anunța despre deciziile luate”, a declarat Andrei Spînu.
Amintim că luni, 7 februarie, a început greva transportatorilor, care a durat până în data de 9 februarie, inclusiv. Aproximativ 90 la sută dintre curse au fost sistate.
Decizia de a intra în grevă a fost luată în semn de protest față de inacțiunile ministerului de resort, care refuza să majoreze tarifele pentru călătorie. Anterior, lucrătorii din domeniul transportului au menționat că activează în pierdere pe fondul creșterii prețurilor la combustibil.
Amintim că pe 28 ianuarie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a expediat o scrisoare deschisă pe numele vicepremierului și ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, în care au solicitat ca, în termeni restrânși, ministerul să prezinte calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară, în caz contrar, transportatorii sunt gata să sisteze activitatea curselor regulate în semn de protest.
Oamenii, nevoiți să prindă mașini de ocazie din cauza grevei transportatorilor - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Societate
Greva transportatorilor: Oamenii, nevoiți să prindă mașini de ocazie
Fluxul de știri
0