Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce au găsit oamenii legii în urma perchezițiilor de la vama Leușeni - VIDEO

© Sputnik / Miroslav RotariPercheziții la INI
Percheziții la INI  - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Abonare
În dimineața zilei de marți au avut loc descinderi la punctul de trecere a frontierei Leușeni. Ce au găsit oamenii legii în urma perchezițiilor care au avut loc în mai multe birouri.
CHIȘINĂU, 8 feb - Sputnik. În nouă birouri ale polițiștilor de frontieră și în trei birouri ale vameșilor de la punctul de trecere a frontierei Leușeni au avut loc astăzi percheziții. Descinderile au fost demarate în urma apariției unei bănuieli rezonabile că angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și cei ai Serviciului Vamal de la punctul de trecere a frontierei Leușeni iau mită. Astfel, a fost deschisă o cauză penală pentru corupere activă și pasivă.
Marți, 8 februarie, oamenii legii au efectuat 21 de percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în mijloacele de transport ale angajaților implicați în infracțiunile investigate, iar trei vameși și doi polițiști de frontieră au fost reținuți.
„​În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate documente, registre, telefoane mobile, mijloace bănești și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța pentru investigațiile efectuate pe aceste cazuri”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada octombrie 2021 – februarie 2022 au fost documentați mai mulți angajați ai organelor de forță din cadrul punctelor de trecere a frontierei de stat cu România, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu au pretins, acceptat și primit sistematic mijloace bănești în schimbul unor facilități la trecerea frontierei. În acest sens, au fost implementate mai multe scheme infracționale.
Astfel, s-a stabilit că funcționarii primeau bani de la transportatorii de pasageri și colete care nu dețin licență pentru prestarea acestor servicii, pentru a trece vama fără control. De asemenea, primeau mită de la cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice pentru a le permite traversarea frontierelor spre statele europene și respectiv pentru a le permite deplasarea spre Republica Moldova fără a le fi aplicate sancțiuni pentru depășirea termenului de ședere în Uniunea Europeană. Același lucru și în cazul celor care voiau să traverseze frontiera țării noastre fără a deține certificatul COVID-19.
În context, au fost documentați nouă polițiști de frontieră pentru comiterea a 64 acțiuni de corupere. Aceștia ar fi pretins și primit mită care varia între 10 și 200 de euro. Totodată, au fost documentați trei angajați ai Serviciului Vamal pentru comiterea a 26 acțiuni de corupere. Aceștia ar fi pretins sume ce variau între 50 și 200 de euro.
Polițist - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Societate
Doi polițiști, reținuți pentru că ar fi luat mită de la un șofer - VIDEO
Fluxul de știri
0