Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Banca Națională amână o ședință importantă și inițiază o anchetă: Care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausBanca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Abonare
Banca Națională a Moldovei a anulat ședința în care urma să aprobe o nouă politică monetară și a inițiat o anchetă.
CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Banca Națională a Moldovei s-a autosesizat după ce ieri s-a vehiculat că BNM urmează să majoreze rata de bază cu 2%, ceea ce ar fi provocat o scumpire a creditelor.
Instituția a inițiat și o anchetă „pentru a stabili circumstanțele în care unul dintre scenariile simulate a ajuns subiect de speculație în spațiul public”.
În plus, ședința de astăzi în care urma să fie aprobată noua politică monetară a fost amânată.
”BNM se asigură că deciziile sale sunt luate în mod independent. Astfel, ședința preconizată pentru astăzi referitoare la decizia de politică monetară este amânată pentru o altă dată, care va fi comunicată în scurt timp”, anunță BNM într-un comunicat de presă.
Ieri deputatul PAS Radu Marian a criticat presupusa intenție a BNM de a majora rata de bază cu 2%.
”Am primit informații precum că BNM mâine ar urma să ridice rata de bază cu încă 2 puncte procentuale! Este o decizie greșită, care va submina activitatea investițională a afacerilor! BNM trebuie să atace țintit creditele de consum, care supra-încălzesc economia, dar nu trebuie să îngreuneze activitatea de creditare a agenților economici, prin majorarea costurilor de împrumut”, a scris Radu Marian pe pagina sa de facebook.
Deputatul PAS a îndemnat BNM să abordeze țintit problemă creditelor de consum a populației și să urgenteze adoptarea deciziilor în acest sens.
În luna ianuarie BNM a majorat din nou rata dobânzii de bază aplicată principalelor opreraţiuni monetare pe termen scurt cu 2 puncte procentuale, până la 8,5%. Totodată, a majorat cu 2 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 10,50 și, respectiv, până la 6,50 la sută anual.
Euro  - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Economie
Curs valutar pentru 8 februarie: Euro continuă să se scumpească
Fluxul de știri
0