https://md.sputniknews.com/20220207/durlesteanu-gresela-guvernul-gavrilita-contract-gaze-48656893.html
Durleșteanu: Unde a greșit Guvernul Gavrilița în chestiunea gazelor
Durleșteanu: Unde a greșit Guvernul Gavrilița în chestiunea gazelor
Sputnik Moldova
Durleșteanu a explicat că procedura de plată în avans pentru gazele naturale putea fi evitată la prelungirea contractului.
2022-02-07T14:15+0200
2022-02-07T14:15+0200
2022-02-07T14:15+0200
analize și opinii
contract
gaze naturale
gazprom
natalia gavrilița
andrei spînu
știri din moldova
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/01/0e/48038600_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_35e0593b3797717e5bfd2621a3440f33.jpg
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. În toamna anului trecut, după negocieri și prelungirea contractului de furnizare a gazelor cu concernul rus ”Gazprom”, reprezentanții guvernului condus de Natalia Gavrilița au prezentat acest eveniment drept o victorie a partidului de guvernământ și a exponenților săi în organele puterii de stat.Deși ceva mai târziu, în mediul comunității de experți, au început să fie auzite tot mai des opiniile că procedurile de plată în avans pentru gaze puteau fi evitate, iar tariful ar fi putut fi mai mic decât cel existent dacă membrii guvernului ar fi fost mai atenți la acest lucru din un punct de vedere politic.De ce putea fi evitată plata în avans pentru gaze la prelungirea contractului? Răspunsul l-a oferit în studioul Sputnik Moldova Mariana Durleșteanu, ex-ministrul al Finanțelor, analizând rezultatele negocierilor purtate de vicepremierul Andrei Spînu."În primul rând, nu ar fi trebuit să aprobe plățile în avans: în astfel de tranzacții ele presupun, în principiu, o reducere la prețul stabilit. Dar la noi iese invers - că plătim în credit", a spus interlocutorul.În opinia lui Durleșteanu, ținând cont de capacitatea de plată redusa a cetățenilor Moldovei, era clar că va fi imposibilă rambursarea la timp a avansului către ”Gazprom”. Fostul ministru este sigur că, din cauza sărăciei Republicii Moldova ca stat, achitarea plății în avans este imposibilă nu doar pentru gaze, ci în principiu, și nu va fi posibilă într-un proxim viitor.Durleșteanu a criticat si activitatea întreprinderii ”Moldovagaz”, declarând ca ea nu poate accesa credite, iar principalul risc pentru aceasta de la bun început, deja de mai mulți ani la rând, este incapacitatea de achitare a plăților.„Moldovagaz” nu are o strategie clară de acțiune, au un plan de afaceri haotic. Contractul a fost prelungit pe ultima „sută de metri”, nu au prevăzut cum vor evolua evenimentele în condiții de criză. Piețele sunt acum foarte volatile, vedem că cotațiile ba scad, ba cresc. În astfel de condiții, nicio bancă nu se va apuca să crediteze o astfel de întreprindere”, a conchis Durleșteanu.Potrivit calculelor prealabile, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în februarie va constitui 563 de dolari americani pentru mia de metri cubi. Amintim că Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali. Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2022. Cu tot cu TVA, costul unui metru cub de gaze naturale pentru consumatori va fi de 15,18 lei.
https://md.sputniknews.com/20220205/protest-in-centrul-capitalei-oameni-sunt-revoltati-de-tarifele-la-gazele-naturale-48625612.html
https://md.sputniknews.com/20220204/deputat-stabilirea-retroactiva-a-tarifului-gaz-violeaza-drepturile-cetatenilor--48608065.html
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/01/0e/48038600_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_63c066822cdc2afa60e72848457e1762.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
durleșteanu gaz plata în avans gazptom guvernul gavrilița moldovagaz
durleșteanu gaz plata în avans gazptom guvernul gavrilița moldovagaz
Durleșteanu: Unde a greșit Guvernul Gavrilița în chestiunea gazelor
Fostul ministru al finanțelor a explicat că procedura de plată în avans pentru gazele naturale putea fi evitată la prelungirea contractului de furnizare a combustibilului albastru în țară.
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. În toamna anului trecut, după negocieri și prelungirea contractului de furnizare a gazelor cu concernul rus ”Gazprom”, reprezentanții guvernului condus de Natalia Gavrilița au prezentat acest eveniment drept o victorie a partidului de guvernământ și a exponenților săi în organele puterii de stat.
Deși ceva mai târziu, în mediul comunității de experți, au început să fie auzite tot mai des opiniile că procedurile de plată în avans pentru gaze puteau fi evitate, iar tariful ar fi putut fi mai mic decât cel existent dacă membrii guvernului ar fi fost mai atenți la acest lucru din un punct de vedere politic.
De ce putea fi evitată plata în avans pentru gaze la prelungirea contractului? Răspunsul l-a oferit în studioul
Sputnik Moldova Mariana Durleșteanu, ex-ministrul al Finanțelor, analizând rezultatele negocierilor purtate de vicepremierul Andrei Spînu.
"În primul rând, nu ar fi trebuit să aprobe plățile în avans: în astfel de tranzacții ele presupun, în principiu, o reducere la prețul stabilit. Dar la noi iese invers - că plătim în credit", a spus interlocutorul.
În opinia lui Durleșteanu, ținând cont de capacitatea de plată redusa a cetățenilor Moldovei, era clar că va fi imposibilă rambursarea la timp a avansului către ”Gazprom”. Fostul ministru este sigur că, din cauza sărăciei Republicii Moldova ca stat, achitarea plății în avans este imposibilă nu doar pentru gaze, ci în principiu, și nu va fi posibilă într-un proxim viitor.
"Țările europene au primit gaz la prețuri mai mici. De exemplu, pentru Germania prețul a constituit 280 de dolari la mia de metri cubi. Nu știu care sunt condițiile de plată, dar cred că, sigur, nu sunt la fel ca ale noastre", a adăugat ex-ministrul.
Durleșteanu a criticat si activitatea întreprinderii ”Moldovagaz”, declarând ca ea nu poate accesa credite, iar principalul risc pentru aceasta de la bun început, deja de mai mulți ani la rând, este incapacitatea de achitare a plăților.
„Moldovagaz” nu are o strategie clară de acțiune, au un plan de afaceri haotic. Contractul a fost prelungit pe ultima „sută de metri”, nu au prevăzut cum vor evolua evenimentele în condiții de criză. Piețele sunt acum foarte volatile, vedem că cotațiile ba scad, ba cresc. În astfel de condiții, nicio bancă nu se va apuca să crediteze o astfel de întreprindere”, a conchis Durleșteanu.
Potrivit calculelor prealabile, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în februarie va constitui 563 de dolari americani pentru mia de metri cubi. Amintim că Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali. Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2022. Cu tot cu TVA, costul unui metru cub de gaze naturale pentru consumatori va fi de 15,18 lei.