Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ce a fumat Andrei Spînu de nu vede oamenii din stradă

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Abonare
De astăzi dimineață toată lumea fierbe din cauza problemelor provocate de greva transportatorilor.
Oamenii stau ore în șir în stații în așteptarea autobuzelor și microbuzelor de pe cursele regulate naționale, fac autostopul sau recurg la serviciile taximetriștilor pentru a se deplasa dintr-o localitate în alta, pentru a ajunge, în special, la locul de muncă din Chișinău. Și toate televiziunile varsă pe ecrane nemulțumirea oamenilor, revolta lor pentru faptul că, la câte probleme și necazuri au, astăzi li s-a mai adăugat unul – cel al transportului public.
Oamenii, nevoiți să prindă mașini de ocazie din cauza grevei transportatorilor - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Societate
Greva transportatorilor: Oamenii, nevoiți să prindă mașini de ocazie
Doar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al lui Andrei Spînu nu vede nimic din ceea ce se întâmplă în stradă.
Acum o oră Ministerul anunța, nici mai mult, nici mai puțin, că totul e ok și nu există nicio problemă.
“Potrivit informațiilor ANTA, doar o mică parte din cursele rutiere au fost suspendate”, anunță cu nonșalanță acest minister într-un comunicat de presă.
Ca mai jos să adauge că călătorii nu s-au plâns că nu ar avea cu ce călători.
“Majoritatea transportatorilor continuă să furnizeze cu responsabilitate servicii publice către cetățeni. Cu această ocazie le mulțumim. Până la moment, nu au fost înregistrate plângeri la minister și la ANTA din partea cetățenilor, precum că ar fi limitați de transportul public”.
Totodată Ministerul Infrastructurii anunță că responsabilii de acolo se vor întâlni să discute cu transportatorii abia în data de 10 februarie, în condițiile în care greva acestora a fost anunțată până pe 9 februarie, adică după încheierea grevei de trei zile a transportatorilor.
“Informăm că au fost finalizate consultările asupra Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional şi interraional. Joi, 10 februarie la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, va avea loc o nouă discuție cu operatorii de transport pe marginea concluziilor consultărilor”, anunță Ministerul.
Altfel spus, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Andrei Spînu nu sunt dispuși nici măcar la un minim efort, care ar fi să se întâlnească cu transportatorii, până în data de 10 februarie ca poate aceștia încetează greva și, în felul acesta, se pune capăt problemei oamenilor care fac autostopul pe marginea drumurilor.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Analize și opinii
Prețurile astronomice la benzină – marea escrocherie a guvernanților PAS
Amintim că decizia de a sista activitatea curselor regulate de transport pasageri vine în semn de protest față de lipsa de acțiune a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în ceea ce privește solicitarea Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) de a fi majorate tarifele la serviciile de transport regulat și la serviciile de autogară. Și Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi ”Transportatorul” a anunțat că susține acțiunea de protest și sistează cursele regulate în perioada 7-9 februarie 2022.
Reluarea activității curselor regulate naționale este preconizată pentru data de 10 februarie 2022. APOTA va anunța deciziile sale legate de problema tarifelor după această dată.
Maia Sandu și Dorin Recean la ceremonia de învestire în funcții de miniștri în prezența premierului Vlad Filat și președintelui Nicolae Timofti - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Editoriale
Maia Sandu își dă arama pe față sau cu ce este șantajată de Vladimir Filat
Fluxul de știri
0