Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scumpirile au scos oamenii în stradă: Un nou protest la Comrat

© Sputnik / Maxim TopalЖители Гагаузии вышли на протесты
Жители Гагаузии вышли на протесты - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Abonare
Un protest în centrul Comratului a adunat peste două sute de oameni.
CHIȘINĂU, 6 feb - Sputnik, Maxim Topal. Pentru a doua săptămână consecutiv, oameni din UTA Găgăuzia ies la proteste. Aproximativ 200 de locuitori ai autonomiei și-au exprimat duminică, 6 februarie, nemulțumirea față de creșterea considerabilă a prețurilor la gaz, combustibil și alimente.
Consilierul municipal din Comrat, Serghei Chiulaflî, a declarat că din cauza creșterii prețurilor la combustibil și energie electrică în curând vor crește și prețul la apa și canalizare în autonomie.
© Sputnik / Maxim TopalСергей Кюлафлы сообщил, что цена воды в Комрате скоро вырастет
Сергей Кюлафлы сообщил, что цена воды в Комрате скоро вырастет - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Сергей Кюлафлы сообщил, что цена воды в Комрате скоро вырастет
„Sunt nevoit să vă indispun. Zilele trecute a fost majorat costul energiei electrice și automat va crește și costul unui metru cub de apă. Noi, consilierii municipali, vom fi nevoiți să votăm ca prețul pentru aplă și canalizare să fie majorat. Este păcat că majoritatea oamenilor discută despre ce se întâmplă la un pahar de vin sau o ceașcă de ceai. Vă rog să vă adunați și să fiți auziți în sfârșit", a spus Chiulaflî.
Să trăiești în Moldova devine din ce în ce mai scump, iar cel mai dificil le este pensionarilor.
"Aș vrea să ne audă președintele Sandu, să ne audă parlamentarii. Nici în Europa nu există astfe de prețuri. Suntem împotriva unor astfel de prețuri. Vrem să trăim aici, nu vrem să plecăm de aici. Oamenii ar trebui să iasă afară şi să protesteze", a spus consilierul municipal din Comrat Olga Șvorneva.
© Sputnik / Maxim TopalРост тарифов на услуги означает смерть пенсионерам, считает Ольга Шворнева
Рост тарифов на услуги означает смерть пенсионерам, считает Ольга Шворнева - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Рост тарифов на услуги означает смерть пенсионерам, считает Ольга Шворнева
Situația socio-economică din Republica Moldova în ultimele șase luni s-a agravat foarte tare. În primul rând, din cauza „incompetenței și lipsei de profesionalism a autorităților centrale de la Chișinău, incapacității acestora de a conduce țara”, a declarat șeful Departamentul Tineret și Sport al UTA Găgăuzia, Serghei Stoianoglo.

„Într-o perioadă atât de scurtă au adus țara într-o astfel de stare. Și ce se va întâmpla în continuare, peste alți trei ani și jumătate, cât își vor sfârși mandatul. Scopul nostru comun este să forțăm autoritățile să ne lase să trăim, să muncim și să câștigăm pentru o viață decentă”, spune Stoianoglo.

© Sputnik / Maxim TopalСергей Стояногло назвал центральные власти страны некомпетентными
Сергей Стояногло назвал центральные власти страны некомпетентными - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Сергей Стояногло назвал центральные власти страны некомпетентными
La protest au venit și deputații din Adunarea Națională de la Comrat Nicolai Dudoglo și Victor Petrov.

„Problema legată de prețurile mari nu poate fi rezolvată stând acasă. Dacă azi vom tăcea, prețul la gaz va fi de 15, 18 lei și chiar mai mare. Crește prețul la gaz, la curentul electric, benzină, motorină. Cât atunci ne va costa pâinea?" se întreabă Nicolai Dudoglo.

© Sputnik / Maxim TopalНиколай Дудогло
Николай Дудогло - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Николай Дудогло
„Am pregătit și am trimis deja scrisori președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, (șeful adjunct al administrației prezidențiale -n.n.) Dmitri Kozak, (președintele Consiliului Gazprom -n.n.) Alexei Miller. Sunt sigur că Federația Rusă ne va întinde o mână de ajutor și o să ne acorde asistență umanitară sub formă de gaz. Sperăm cu adevărat în prietenia noastră istorică cu Rusia. Noi, poporul din Găgăuzia, suntem legați de Rusia prin istorie și valori comune. Acesta ar trebui să devină puntea care nu ne va permite să înghețăm, să murim de foame și să cerșim”, a spus Victor Petrov.
© Sputnik / Maxim TopalВиктор Петров рассказал о письмах в адрес руководства России
Виктор Петров рассказал о письмах в адрес руководства России - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Виктор Петров рассказал о письмах в адрес руководства России
Protestatarii au condamnat creșterea prețurilor la alimente, servicii, carburanți, gaze și electricitate și alte utilități. Oamenii cer despăgubiri de la autoritățile moldovenești, „revizuirea ambițiilor și a opiniilor acestora”, precum și negocieri cu autoritățile din Rusia ce ține de pe problemele legate de gaz.
Securitatea cetățenilor în timpul protestului de la Comrat a fost asigurată de polițiști și carabinieri. Potrivit oamenilor legii, la protest au participat aproximativ 200 de persoane.
Fluxul de știri
0