Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Regina Elisabeta a II-a împlinește 70 de ani de domnie

© AP Photo / Max Nash / PoolКоролева Елизавета II на выступлении перед верхней палатой в Лондоне 23 октября 1996 года
Королева Елизавета II на выступлении перед верхней палатой в Лондоне 23 октября 1996 года - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Abonare
Duminică, 6 februarie, regina Elisabeta a II-a împlinește 70 de ani de când este regină a Marii Britanii.
BUCUREȘTI, 6 feb - Sputnik. Elisabeta a II-a este regină a Marii Britanii și a Irlandei de Nord, dar este suverană și în Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis. În total 15 state o recunosc pe Elisabeta a II-a ca suverană a lor.
De asemenea, Elisabeta este, de 70 de ani, șefa Bisericii Angliei, cu titlul păstrat încă din secolul XVI, de ”defensor fidei”, apărătoare a credinței.
Lunga sa domnie a fost martora destrămării Imperiului Britanic, imperiu peste care soarele nu apunea niciodată. De asemenea a fost martora desfășurării și încheierii războiului rece, prăbușirii comunismului, construcției unei Europe unite din care Marea Britanie a ales să facă parte, pentru ca apoi, tot sub domnia ei, să aleagă să se retragă.
Regina a declarat că dorește ca această sărbătoare, jubileul de diamant al domniei sale, să fie una privată. Cu această ocazie, și-a exprimat dorința ca, ”atunci când va sosi momentul”, soția prințului Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, să primească titlul de ”regină consoartă”, punând astfel capăt unui lung conflict în interiorul familiei regale britanice, după recăsătorirea moștenitorului tronului cu o Camilla Parkers, o persoană divorțată.
Fluxul de știri
0