Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Poroșenko a spus cine este „îngerul păzitor” al Ucrainei – surpriză

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaFostul președinte ucrainean Petro Poroșenko
Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko  - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Abonare
Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a spus că apreciază rolul SUA și al Marii Britanii, dar cel mai important lucru pentru Ucraina este sprijinul Uniunii Europene.
CHIȘINĂU, 6 feb - Sputnik. „În primul rând, apreciez foarte mult rolul Statelor Unite. Serviciile de informații americane au fost cele care ne-au furnizat primele date despre mișcările periculoase ale trupelor ruse la graniță, în octombrie. De asemenea, sunt recunoscător Regatului Unit și prietenului meu Boris Johnson, care a fost oaspete aici, la Kiev. Dar cel mai important lucru pentru noi este sprijinul Uniunii Europene”, a declarat Poroșenko pentru postul de televiziune german N-tv, care a fost citat de RIA Novosti.
Potrivit acestuia, Germania joacă un rol cheie în ceea ce privește perspectivele de aderare la UE pentru Ucraina și Georgia. Germania și fostul cancelar Angela Merkel au fost „ceva ca un înger păzitor” pentru Ucraina, a spus Poroșenko, menționând că, cu sprijinul lui Merkel, a fost semnat acordul de asociere între Ucraina și Uniunea Europeană în 2014.
Vorbind despre refuzul Berlinului de a furniza arme Ucrainei, Poroșenko a spus că Kievul nu a vorbit niciodată despre „arme letale ofensive”, ci este vorba despre apărarea țării.
Fostul președinte a mai spus că conflictul din țară se află în fața fierbinte și a subliniat importanța canalelor diplomatice, inclusiv a formatului Normandia.
Kievul și statele occidentale și-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la intensificarea „acțiunilor agresive” ale Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei.
Moscova a negat în repetate rânduri astfel de acuzații, spunând că nu amenință pe nimeni și nu intenționează să atace pe nimeni, iar afirmațiile privind „agresiunea” sunt folosite ca scuză pentru a desfășura mai multe echipamente militare NATO în apropierea granițelor ruse.
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Editoriale
Politolog: naționalismul – avangarda politicii ucrainene
Fluxul de știri
0