Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

O voce din Occident: Fără Ucraina în NATO și EU

© REUTERS / INTS KALNINSФлаг НАТО
Флаг НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Abonare
Un jurnalist occidental scrie în Bloomberg că cea mai bună soluție pentru Ucraina ar fi să renunțe la aderarea la NATO și UE.
CHIȘINĂU, 6 feb - Sputnik. Jurnalistul Clive Crook, într-un articol pentru Bloomberg, a propus ca Ucraina să nu fie acceptată în NATO și UE pentru a rezolva situația tensionată din această țară.
"Ucraina vrea să se alăture la NATO și UE. Președintele rus Vladimir Putin nu vrea acest lucru. NATO și UE, la rândul lor, nu au nevoie de Ucraina și nici nu vor să-o vadă în rândurile lor, cel puțin, în viitorul apropiat”, scrie autorul.
În același timp, retorica publică a liderilor acestor organizații internaționale (NATO și UE) sugerează contrariul, ceea ce sfidează logica și influențează comportamentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susține Krook, fiind citat de RIA Novosti.
Potrivit analistului, Kievul nu poate adera, pur și simplu, la NATO, iar promisiunea ce i s-a făcut în acest sens în 2008 a fost una negândită.
Aceeași situație, potrivit lui Crook, se observă și în cazul aderării Ucrainei Uniunea Europeană. "Uniunea s-a extins deja prea mult și a întâmpinat dificultăți în integrarea țărilor din Europa Centrală. Va fi și mai rău cu Ucraina", avertizează autorul.
Potrivit jurnalistului, semnalele venite din UE nu corespund realității, iar o poveste similară ucraineană s-a întâmplat deja în istoria Uniunii. Turcia nu a aderat niciodată la Uniunea Europeană și, se pare, nu va face acest lucru, deși discuțiile durează de zeci de ani.
„Cea mai bună cale de ieșire din criză pentru Ucraina ar fi să rămână la distanță de Rusia, pe de o parte, și de NATO și UE, pe de altă parte, aceasta va asigura pacea, prosperitatea și stabilitatea”, conchide autorul.
Cu toate acestea, subliniază Crook, acest compromis poate fi prea târziu. Pe de altă parte, ar trebui cel puțin discutat.
Kievul și statele occidentale și-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la intensificarea „acțiunilor agresive” ale Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei.
Moscova a negat în repetate rânduri astfel de acuzații, spunând că nu amenință pe nimeni și nu intenționează să atace pe nimeni, iar afirmațiile privind „agresiunea” sunt folosite ca scuză pentru a desfășura mai multe echipamente militare NATO în apropierea granițelor ruse.
Maia Sandu și Dorin Recean la ceremonia de învestire în funcții de miniștri în prezența premierului Vlad Filat și președintelui Nicolae Timofti - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Editoriale
Maia Sandu își dă arama pe față sau cu ce este șantajată de Vladimir Filat
Fluxul de știri
0