Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Noi trupe americane încep să sosească în Polonia - video

© Sputnik / Владимир Пироговsoldați americani
soldați americani  - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2022
Abonare
Trupele suplimentare trimise de SUA pentru a întări NATO în estul Europei și în eventualitatea unui război în Ucraina au început să sosească în Polonia.
CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Primele subunități au ajuns în Polonia ca parte a consolidării prezenței militare americane în Europa de Est, transmite agenția de presă PAP, care este citată de RIA Novosti.
„Un avion cu primii soldați americani din Divizia 82 Aeropurtată, care va fi staționat în Polonia, a aterizat pe aeroportul Jasionka de lângă Rzeszow", anunță PAP.
Cu o zi înainte, opt avioane americane au ajuns acolo cu un grup care urmează să organizeze primirea soldaților. Sarcina sa este sprijinirea materială și tehnică a trupelor dislocate.
Anunțul că în Europa vor fi trimise forțe militare americane suplimentare a fost făcut săptămâna aceasta de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Trupele americane vor fi dislocate în România, Polonia și Germania.
Potrivit lui Kirby, aceasta este o reacție la situația actuală, dar armata americană nu va lupta în Ucraina. Întărirea este necesară pentru a sprijini aliații din regiune, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Mai exact, 1,7 mii de militari americani sunt trimiși în Polonia.
În ultimele luni, relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Moscova că pregătește o „invazie” a Ucrainei și, pe acest fond, își întăresc prezența în Europa de Est.
Rusia dezminte aceste afirmații și reamintesc că Kievul nu respectă acordurile de la Minsk: autoritățile ucrainene au concentrat jumătate din personalul armatei în apropierea liniei de contact și au tras asupra milițiilor locale cu arme interzise.
Kremlinul și Ministerul de Externe au remarcat în mod repetat că scopul poveștilor de „agresiune” este de a construi un grup străin în apropierea granițelor ruse. Moscova a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care pompează Ucraina cu arme, împingând-o astfel către aventuri militare.
La sfârșitul anului trecut, Rusia a prezentat Statelor Unite și aliaților săi proiectele de documente privind garanțiile de securitate. Principala cerere a fost neextinderea NATO spre est, dar tocmai partenerii săi occidentali, potrivit Ministerului rus de Externe, i-au ignorat într-un răspuns scris.
Maia Sandu și Dorin Recean la ceremonia de învestire în funcții de miniștri în prezența premierului Vlad Filat și președintelui Nicolae Timofti - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Editoriale
Maia Sandu își dă arama pe față sau cu ce este șantajată de Vladimir Filat
Fluxul de știri
0