Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz vine cu explicații: În conductele de gaze nu se adaugă aer

© Sputnik / Mihai CarausГазовая конфорка
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2022
Abonare
Moldovagaz a venit cu un comentariu referitor la calitatea gazelor naturale furnizate către consumatorii din țară.
CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Compania Moldovagaz declară că în repetate rânduri a examinat adresările şi petiţiile consumatorilor din diferite regiuni ale Republicii Moldova, în care se aduceau acuzații către furnizor. De cele mai multe ori consumatorii reproșează că la furnizarea gazelor naturale nu sunt respectaţi parametrii de calitate sau că gazele sunt amestecate cu aer.

”Cu toată responsabilitatea şi certitudinea SA „Moldovagaz” declară că în conductele de gaze nu se adaugă aer, deoarece în condiții normale de funcționare gazele naturale sunt doar substanțe inflamabile, iar amestecurile de gaze naturale și aer sunt explozive, puterea de distrugere fiind considerabilă”, este precizat în comunicatul emis de Moldovagaz.

Totodată, furnizorul declară că în practica mondială nu se cunosc tehnologii și instalații pentru introducerea aerului în rețeaua de gaze în scopul amestecării cu gazele naturale.
Cantitatea și calitatea gazelor naturale importate se verifică inițial la intrările în țară la staţiile de măsurare a gazelor de frontieră Alexeevca, Grebeniki, Orlovca (Ucraina), şi Căuşeni (Moldova) în flux continuu, în particular volumul şi compoziţia chimică a gazelor naturale (metan, etan, propan, butan, pentan, alte hidrocarburi grele, bioxid de carbon, azot, oxigen), densitatea, umiditatea, căldura calorifică.
La toate stațiile de măsurare de frontieră se utilizează echipamente identice legalizate corespunzător (cromatografe și higrometre de flux). Componența chimică a gazelor se determină orar, iar în baza indicilor orari se calculează media diurnă a căldurii calorifice şi respectiv - valoarea ei medie lunară. La fel prin intermediul higrometrelor de flux se determină valoarea temperaturii punctului de rouă a vaporilor de apă în gaze.
Suplimentar calitatea gazelor primite la hotar se verifică de către SRL „Moldovatransgaz”, care deţine patru sisteme de măsurare a calităţii gazelor, amplasate pe:
conducta magistrală Ananiev-Cernăuți-Bogorodceni: un cromatograf de flux în or. Drochia şi unul de laborator în or. Chişinău la SDG-1;
conducte magistrale Ananiev-Tiraspol-Ismail, Reni-Ismail, Șebelinka-Dnepr Krivoi Rog-Ismail: un cromatograf de flux cu doua canale şi un cromatograf de laborator la stația de măsurare de frontieră Căuşeni.
Moldovagaz subliniază faptul că consumul de gaze depinde de diferiți factori, cum ar fi:
starea tehnică a aparatelor de utilizare gaze ale consumatorului, frecvența deservirii lor de profilaxie, contaminarea sau deformarea duzelor, cauzate de exploatarea incorectă;
insuficiența de oxigen în încăpere și, ca urmare, arderea incompletă a gazelor;
alegerea regimului optim de funcționare al instalațiilor în conformitate cu factori externi de vreme și utilajul conectat;
depuneri de calcar pe pereții vaselor folosite;
temperatură inițială a apei de apeduct în perioada de iarnă (+5oC) care este mai redusă decât vara (+15oC), cât și temperatura încăperilor, în care funcționează mașinile de gătit.
Cu cât s-a scumpit pâinea în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Infografic
Cu cât s-a scumpit pâinea în Moldova
Fluxul de știri
0