Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iohannis, „în cărți” pentru funcția de secretar general al NATO

© Photo : PresidencyParticipare la Summitul NATO de la Bruxelles (Regatul Belgiei)
Participare la Summitul NATO de la Bruxelles (Regatul Belgiei) - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2022
Abonare
Klaus Iohannis este printre pretendenții la funcția de secretar general al NATO, informează mass-media internațională
BUCUREȘTI, 5 feb – Sputnik, Marius Holdean. Fostul premier britanic Theresa May, premierul olandez Mark Rutte, președintele României Klaus Iohannis, premierul Estoniei Kaya Kallas și fostul Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Federica Mogherini sunt considerați posibili candidați pentru funcția de Secretar General al NATO, a raportat dpa, citat de RIA Novosti.
Jens Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, deține acum postul de secretar general al NATO. Anterior a fost anunțat că guvernul norvegian a decis să-l numească pe Stoltenberg în postul de șef al Băncii Centrale, după ce acesta va pleca din funcția de șef al Alianței Nord-Atlantice.
„Fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, premierul Estoniei Kaya Kallas, fostul comisar al UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini și președintele României Klaus Iohannis au fost desemnați ca posibili candidați pentru această funcție (secretar general – nota red.) la NATO”, scrie vineri agenția germană.

Politico a lansat anul trecut scenariul lui Iohahnis șef la NATO

Publicația Politico a lansat deja din luna iulie 2021 scenarii despre viitorul secretat general al NATO, incluzându-l și pe Klaus Iohannis pe lista candidaților, cu rezerva însă foarte interesantă că România este prea belicoasă cu Rusia.
”România este un alt aliat al NATO care îndeplinește pragul de 2 la sută, oferindu-i președintelui Klaus Iohannis șansa la o poziție de secretar general, deși România ar putea fi privită ca un pic cam belicoasă în raport cu Rusia”, arăta Politico, dând o palmă Bucureștiului și președintelui țării și atrăgându-le atenția că exagerează în ostilitatea cu Moscova chiar și pentru standardele NATO.
Articolul a fost analizat la vremea respective de Inpolitics care se întreba dacă nu cumva motivul pentru care România a ajuns numărul 2 în UE în ultimul an la capitolul bani alocați armatei, 2,3% din PIB, surclasând Germania și restul statelor mari europene, nu ascundea dorința lui Iohannis de a prinde marea funcție în fruntea NATO?
Pe de altă parte, cercurile favorabile lui Iohannis au vehiculat în mai multe rânduri posibilitatea ca actualul președinte al României să vizeze un post la nivel european la finalul acestui mandat, cum ar fi cel de președinte al Consiliului European, post pentru care Iohannis a fost vehiculat și la pragul dintre cele două mandate de președinte al României.
Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, expira în septembrie anul viitor însă, ceea ce ar înseamna ca Iohannis să își dea mandatul de președinte peste cap, în timp ce postul la nivel european i s-ar potrivi mult mai bine după finalizare ultimului mandat la Cotroceni, în 2024, când se refac jocurile la nivelul UE prin alegerile europarlamentare care se vor desfășura tot atunci.
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Politică
Cine ar putea fi noul ambasador al României în Moldova: Prppunerea MAE
Fluxul de știri
0