Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Chircă: Cum diaspora menține economia țării la suprafață

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Abonare
Expertul a explicat că transferurile bănești efectuate de cetățenii moldoveni care lucrează peste hotare nu permit ca economia țării să intre într-un colaps total.
CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Sute de moldoveni care sunt stabiliți sau au mers la lucru sezonier în străinătate transmit constant bani acasă la rude, copiii sau părinți care nu pot să-și ducă traiul din pensie.
Specificul economiei moldovenești, unde nu există industrie, iar totul este bazat pe sectorul serviciilor și consumului, este că transferurile bănești trimise de diasporă nu permit ca aceasta să se prăbușească. De această părere este expertul economic Roman Chircă, care a vorbit despre acest specific al economiei noastre în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova.

„Da, în 2021 Moldova a atins un nivel istoric privind importul de mărfuri din străinătate. Sunt 4 miliarde de dolari, exporturile se află pe o poziție mult mai mică - 52 la sută. Diferența este acoperită de transferurile efectuate de diasporă”, a spus Chircă.

Potrivit expertului, diferența de sold comercial este acoperită de plățile moldovenilor plecați la muncă peste hotare. Chircă a numit această situație ca fiind forțată, când oamenii nu găsesc condiții decente în țara lor, dar și-au găsit locuri de muncă mai plătite și stabile în Rusia sau în țările din Uniunea Europeană.
„Acolo, salariul lor este mult mai mare, deși din punct de vedere social sunt mai vulnerabili. Acest lucru le oferă veniturile necesare și transferă banii acasă pentru a-și întreține familiile”, a adăugat Chircă.
Expertul economic a explicat că această situație se întâmplă pentru că diaspora transferă bani în mod constant, întrucât aici copiii lor au nevoie să urmeze studii superioare sau de specialitate, iar astăzi acest lucru nu și-l pot permite cei săraci.
Certificatul verde - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Coronavirus
Comisia Europeană vrea să impună certificatul verde încă un an de zile
Fluxul de știri
0