Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De unde atâta cinism în guvernanții moldoveni? – întrebarea lui Savatie Baștovoi

© Facebook / Constantin LaurentiuIeromonah Savatie Baștovoi
Ieromonah Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Abonare
Ieromonahul Savatie Baștovoi a luat atitudine în cazul bărbatului care prepara în propria garsonieră prânzuri pe care le vindea unor muncitori în mod “ilegal” și care a fost demascat, prins, și amendat de polițiști.
Potrivit lui Baștovoi, în felul acesta, guvernanții, adică președintele țării, prim-ministru, miniștri și tot felul de consilieri înțeleg să lupte cu corupția.
“Dragii mei moldoveni care vă luptați cu corupția: președinți, premieri, miniștri și consilieri care cereți poliției să alunge bietele femei care vând ouă și lapte pe trotuarele Chișinăului și să deconspire tați săraci care în garsonierele lor fac gamele cu borș pentru a le vinde ca prânz altor săraci care, muncind mereu, nu au bani de un prânz "legalizat" la o cantină, lăsați-mă să vă numesc moldoveni, fără vreun sens peiorativ, ci cu gingășie să vă amintesc că toți sunteți niște săraci, că și miliardarii noștri nu au bani din moștenire, ci fiecare a crescut cu pâine înmuiată în borș”, scrie Baștovoi.
După care ieromonahul se întreabă de unde atâta cinism în guvernanții moldoveni, care prezintă acest caz drept lupta cu corupția.
“De unde în voi cinismul de a arăta unei țări întregi un tânăr bărbat "prins că făcea prânzuri fără autorizație"? În anii '90, eram atât de săraci, încât mama mea cumpără ziua câteva pâini pe care le revindea noaptea pe stradă, căci nu se inventase non-stopul. Dar știți ce făcea? Le încălzea pe aburi ca să fie mai ademenitoare! Dacă ați fi condus voi pe atunci, ați fi arestat-o...”, afirmă Savatie Baștovoi.

“Miliardele le furați voi între voi…”

Mai jos el spune că ceea ce se întâmplă astăzi este Republica Moldova nu constituie lupta cu corupția, ci coruperea demnității umane.
“Dragii mei, corupția nu se măsoară doar în bani. Cea mai cumplită corupție este coruperea demnității umane, umilirea la care sunt supuși oamenii noștri, mamele și frații, copiii și bătrânii. Iar asta nu se întâmplă doar acolo unde căutați voi "miliardul furat". Cei care fură miliarde nu vor fi prinși de voi, dar nu asta ne prăpădește ca oameni. Miliardele se fură de acolo de unde stau miliardele, adică le furați între voi, din acei bani care oricum nu au ajuns și nu vor ajunge niciodată la bietul popor. Așa că nu ne interesează miliardele voastre. Corupția care ne ucide este aici cu noi, la școală, la grădiniță, la spital, la pădurar, la polițistul de sector, la baronii și tartorii aceștia din provincii, care sunt cită frunză și iarbă și prin care, și fără de care, voi, bravilor luptători cu corupția, nu puteți exista. Dacă vreți să faceți puțină ordine, nu mai hrăniți lumea cu telenovele despre mafie, ci mai uitați-vă la umilința pe care au instaurat-o miile de funcționari provinciali care trăiesc ca Leoncio pe fazendă (vilă – n.n.), tăind și spânzurând după cum au cheful”, scrie Savatie Baștovoi pe pagina sa de Facebook.
În final, ieromonahul îi îndemnă pe moldoveni să nu dispere, că ei au înfruntat lucruri și mai grele.
“Vă doresc succes în munca voastră, stimați președinți, premieri, miniștri și consilieri, de azi și de mâine. Iar moldovenilor le zic, nu deznădăjduiți, am trecut noi și prin lucruri mai grele, trecem și peste asta. Vede Dumnezeu”, conchide Savatie Baștovoi.

Cine este marele criminal prins, filmat și amendat de polițiști?

Amintim că acum trei zile angajații Secției Investigații Complexe a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău au raportat publică o mare victorie în lupta cu corupția: “au descoperit activitatea unui bărbat în vârstă de 38 de ani din Capitală, care desfășura în mod ilegal activitatea de întreprinzător”.
Iată care este, de fapt, “crima” comisă de respectivul chișinăuian: “Individul a improvizat în apartamentul în care locuia o secție de preparare a prânzurilor, pe care ulterior le livra solicitanților. În rezultatul măsurilor desfășurate de către polițiști, aceștia au stabilit că bărbatul nu avea acte permisibile pentru activitatea pe care o practica, mai mult decât atât, la prepararea bucatelor nu se respectau normele sanitare și cele de igienă”.
Bravii polițiști de la “Secția Investigații Complexe” nu doar că l-au amendat pe sărmanul on cu 4 500 de lei și i-au luat gamelele cu borș, dar și l-au filmat și lk-au arătat la o țara întreagă, ca pe un mare criminal.
Fluxul de știri
0