Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA intenționează să desfășoare trupe suplimentare în Europa de Est

© AFP 2024 / NIKOLAY DOYCHINOVSoldați din armate SUA la exerciții militare în Bulgaria
Soldați din armate SUA la exerciții militare în Bulgaria - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Abonare
SUA au anunţat că discută activ cu aliații din Europa de Est cu privire la o posibila desfășurare de trupe americane suplimentare pe flancul estic al NATO.
BUCUREŞTI, 1 feb – Sputnik, Doina Crainic. Departamentul Apărării al SUA a declarat luni că discută activ cu aliații din Europa de Est cu privire la o posibila desfășurare de trupe americane suplimentare pe flancul estic al NATO, măsură menită să asigure țările Alianței în fața desfășurării masive de soldați ruși în apropierea Ucrainei.
O posibilă decizie de a trimite trupe suplimentare este separată de alerta de săptămâna trecută potrivit căreia Washingtonul este pregătit să trimită aproximativ 8.500 de soldați pentru o potențială întărire a forței de răspuns rapid a NATO, a precizat Pentagonul, la trei zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat trimiterea de trupe americane în Europa de Est.
Contingentul menționat vineri de Joe Biden ar putea fi redistribuit în toată Europa, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, adăugând că opţiunea ar fi propusă șefului Casei Albe dacă va decide să acționeze în acest sens „în strânsă consultare cu aliații noștri”.
Moscova, care neagă orice intenție de agresivitate față de Ucraina, a declarat că consideră reacția NATO drept o dovadă că Rusia este victima, nu instigatorul „unei agresiuni”.
Kremlinul a cerut Occidentului garanții de securitate, în special asigurarea că NATO nu se va extinde în Est pentru a integra Ucraina.
În contextul în care miniștrii de Externe american și rus urmează să se întâlnească din nou marți, Joe Biden a subliniat că eforturile diplomatice au menirea de a evita un conflict armat.
„Continuăm să ne implicăm ferm în diplomație și detensionarea situaţiei”, a spus Biden reporterilor din Biroul Oval al Casei Albe, potrivit Sputnik France.
Londra - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Editoriale
Cât de departe ar putea merge Occidentul în lupta sa cu Rusia
Fluxul de știri
0