Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Protest în Găgăuzia împotriva creșterii prețurilor

© Sputnik / Maxim TopalProtest în Găgăuzia
Protest în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Abonare
Locuitorii UTA Găgăuzia au ieșit astăzi la protest în centrul orașului Comrat. Ce îi nemulțumește.
COMRAT, 30 ian - Sputnik, Maxim Topal. Peste o mie de locuitori din Găgăuzia au ieșit astăzi în piaţa centrală din Comrat pentru a-şi exprima nemulțumirea faţă de majorarea totală a preţurilor la energie, combustibil, servicii şi alimente.
© Sputnik / Maxim TopalProtest în Găgăuzia
Жители Гагаузии недовольны падением уровня жизни - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Protest în Găgăuzia
Potrivit organizatorilor acțiunii de protest, creșterea tarifelor la gaze și creșterea preconizată a prețului la energie electrică nu sunt doar „insuportabile” pentru majoritatea populației, ci și capabile să „distrugă” economia țării, din moment ce produsele fabricate de întreprinderile din țară „încetează să mai fie competitive”.
© Sputnik / Maxim TopalProtest în Găgăuzia - Fiodor Dobrov vorbește la microfon
Федор Добров уверен, что новые тарифы на энергоносители являются неподъемными для большинства населения - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Protest în Găgăuzia - Fiodor Dobrov vorbește la microfon

"Această problemă va afecta absolut pe toată lumea. Cred că toată Moldova ar trebui să se ridice împotriva acestei dictaturi, a dictaturii prețurilor în sectorul energetic. Nicio țară nu aprobă tarife pentru populație" retroactiv", a spus Fiodor Dobrov.

Potrivit lui Ivan Kylchik, un locuitor din Comrat, odată cu venirea în Moldova „a guvernului pro-american în persoana Maiei Sandu, oamenii s-au convins că nu ne putem lipsi de ajutorul frățesc a Rusiei”.
La protestul de astăzi au luat cuvântul și deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei. Unul dintre ei este Nicolai Dudoglo, care a declarat că are de achitat pentru gaz suma de 9,5 mii de lei.
© Sputnik / Maxim TopalProtest în Găgăuzia - Nicolai Dudoglo
Депутат НСГ Николай Дудогло получил счет за газ в размере 9,5 тысяч леев - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Protest în Găgăuzia - Nicolai Dudoglo
Potrivit deputatului Dudoglo, majoritatea populației nu va putea plăti facturile din cauza tarifelor noi. Politicianul consideră necesar ca „întregul popor găgăuz” să se adreseze președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, cu o cerere de asistență financiară.
„Ce vor putea face deputații care au fost delegați să meargă la Moscova? Cine îi va primi acolo? Hai să fim serioși! Și dacă se va adresa întreg poporul găgăuz? Ramurile de gaze din Moldova nu ne vor permite să primim gaz mai ieftin din Rusia, iar gazul din Moldova să fie scump. De aceea noi avem nevoie de compensații. Propun să creăm două fonduri de compensare pentru toți locuitorii Găgăuziei - din bugetul Găgăuziei, iar altul de la prietenii noștri care ne respectă - Rusia și Turcia", a spus deputatul.
© Sputnik / Maxim TopalAlexandr Tarnavsky la protestul din Găgăuzia
Александр Тарнавский представил свои расчеты компенсаций за газ жителям Гагаузии - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Alexandr Tarnavsky la protestul din Găgăuzia
Potrivit calculelor unui alt deputat al Adunării Naționale, Alexandr Tarnavsky, sunt necesare cel puțin 80 de milioane de lei pentru a compensa locuitorii din Găgăuzia pentru primii 150 de metri cubi de gaze, după exemplul despăgubirilor de la guvernul țării. Dar cel mai bun scenariu ar fi să se apeleze la partenerii externi ai Moldovei.
„Găgăuzia are relații internaționale foarte bune cu regiunile Federației Ruse, Turciei, UE. Trebuie să apelăm la toată lumea pentru ajutor, să explicăm că oamenii noștri sunt în pragul unei catastrofe umanitare. Nimeni nu va face tarife separate pentru noi. În relațiile internaționale, doar șeful Găgăuziei poate reprezenta Găgăuzia. Pentru negocieri legitime, această comisie ar trebui să fie condusă de bașcan”, crede Alexander Tarnavsky.
La mitingul din centrul Comratului s-au făcut și apeluri la demisia guvernului Nataliei Gavrilița și a președintelui Maia Sandu.
© Sputnik / Maxim TopalSerghei Stoianoglo - reprezentant al Comitetului Executiv al Găgăuziei.
Из-за роста цен продукты питания, топливо и энергоносители все меньше молодежи хочет оставаться в Молдове, уверен Сергей Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Serghei Stoianoglo - reprezentant al Comitetului Executiv al Găgăuziei.
„Ne-am adunat aici pe un subiect foarte dureros. Situația cu prețurile la alimente și în sectorul energetic s-a deteriorat foarte mult după venirea noului guvern. Această putere nu este capabilă să guverneze statul. Guvernul nostru este îngrijorat de situația din Ucraina, dar faptul că oamenii noștri mor de foame...? Uitați-vă la situația în care ne-a împins guvernul nostru în doar șase luni. Și ce se va întâmpla peste 3,5 ani? Produsele noastre vor fi necompetitive din cauza prețurilor la gaz și electricitate. Iar tinerii nu mai vor să rămână aici și pleacă în masă”, a declarat Serghei Stoianoglo, reprezentant al Comitetului Executiv al Găgăuziei.
© Sputnik / Maxim TopalElena Konstantinova, la protestul din Găgăuzia
Протестующие в Комрате требуют отставки правительства и президента (Это Елена Константинова) - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Elena Konstantinova, la protestul din Găgăuzia
„Avem nevoie de prețuri normale la gaz și electricitate. Tarifele noastre cresc, iar prim-ministrul Natalia Garilița verifică adăposturile anti-bombe. De ce avem nevoie de ea? Din moment ce ei nu vor să se ocupe de probleme stringente, atunci trebuie să demitem pe Sandu, Gavrilița și pe judecători. Nu avem nevoie de un astfel de guvern”, a spus Elena Konstantinova.
Mitingul are loc în piaţa centrală a Comratului. Zeci de oameni ai legii monitorizează siguranța protestatarilor.
© Sputnik / Maxim Topal

Locuitorii din Găgăuzia au ieșit la protest

Locuitorii din Găgăuzia au ieșit la protest - Sputnik Moldova
1/2

Locuitorii din Găgăuzia au ieșit la protest

© Sputnik / Maxim Topal

Locuitorii din Găgăuzia au ieșit la protest

Locuitorii din Găgăuzia au ieșit la protest - Sputnik Moldova
2/2

Locuitorii din Găgăuzia au ieșit la protest

1/2

Locuitorii din Găgăuzia au ieșit la protest

2/2

Locuitorii din Găgăuzia au ieșit la protest

Fluxul de știri
0