Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Un dezastru ecologic stă să izbucnească în suburbiile Chișinăului

Abonare
O rampă de gunoi situată în localitatea Boșcana din raionul Criuleni le otrăvește la propriu viața locuitorilor mai multor suburbii ale Chișinăului, situate în imediata vecinătate.
Oamenii sunt nevoiți să suporte mirosul greu care provine de la ea, iar mai nou nu mai pot consuma nici apa din fântâni, pentru că levigatul ajunge în apele subterane. Deși arendașul terenului pe care este amplasată rampa de gunoi spune că are toate actele în regulă pentru a desfășura această activitate, localnicii afirmă că lotul de pământ este destinat exclusiv lucrărilor agricole și nu poate fi folosit pentru depozitarea deșeurilor.
Problema a început încă în anul 2013, când primăria Boșcana a dat în arendă unui agent economic pământul pe care este amplasată acum gunoiștea. Terenul are destinație agricolă și nu putea fi folosit pentru depozitarea deșeurilor. Cu toate acestea, în 2019 arendașul a obținut o autorizație de la Agenția de Mediu pentru a transforma terenul agricol în gunoiște.
Primarul comunei Budești, Nina Costiuc, atenționează că groapa de gunoi trebuie conservată în cel mai scurt timp posibil, pentru că un dezastru ecologic stă să izbucnească.
”Eu ca primar și ca reprezentant al localității Budești, din numele la cei peste cinci mii de locuitori, cer să fie conservată această gunoiște urgent. De la Agenția de Mediu să fie retrasă autorizația de activitate, fiindcă a fost eliberată cu încălcări grave. La majoritatea fântânilor publice la care am reușit să luăm probe de apă a fost depistat că ele sunt otrăvite”, declară Nina Costiuc.
Oameni care locuiesc în apropiere sunt în culmea disperării.
”Noi am fost nevoiți să tragem apă. Mirosul acesta care vine de la apă este de insuportabil. Noi nu putem să bem apă și nici nu putem să spălăm cu dânsa că nu spală ca lumea”, spune o femeie din Budești.
Localnicii spun că cel mai greu este când gunoiștea arde, deoarece fumul dens cuprinde întreg satul. Alteori apare mirosul înțepător, care provine de la deșeurile păstrate inadecvat pe dealul din apropierea satului.
”Pe timp de vară sunt momente când se dă foc și fumul cela toxic este foarte dăunător. Dimineața nu putem nici să deschidem ferestrele. Oamenii suferă mult din cauza aceasta”, declară o altă locuitoare a satului.
Lilian Pereu a cumpărat anul trecut peste 72 de hectare de pământ pentru a cultiva produse ecologice. Însă levigatul de la gunoiște se scurge direct în sol și poate compromite calitatea roadei.

”Dorim ca în primăvara anului 2022 să începem a planta cereale sau alte culturi multianuale, însă terenul se află la o altitudine mai joasă decât gunoiștea care este în apropiere. Ceea ce înseamnă că apele pluviale care curg de pe gunoiște exact vin pe pământul meu. Noi nu putem vorbi de roade pur ecologice”, a declarat Lilian Pereu.

Bărbatul spune că gunoiștea ar trebui să funcționeze până cel târziu la ora 20:00. Totuși camioanele încărcate cu deșeuri vin și noaptea, iar dacă groapa este închisă ei, gunoiul este aruncat pe terenul lui. Un drum de acces spre lotul de pământ al agentului economic a fost blocat de un morman de gunoi.
”Vara aici este insuportabil, pentru că mașinile când circulă tot colbul care vine de la aceste mașini se depune drept pe producția agricultorilor din preajmă. Cum pot să vând eu acea poamă, când pe struguri este depus tot praful de pe acest drum?”, se întreabă agricultorul.
Primăriile localităților Budești, Cruzești, Tohatin și Vadul lui Vodă au sesizat Ministerul Mediului, dar instituția a redirecționat demersul către Agenția de Mediu. Ulterior sesizarea a ajuns la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, care urmează să o examineze și să ofere un răspuns.
Bărbatul care gestionează gunoiștea a refuzat să discute cu echipa Sputnik Moldova în fața camerei de luat vederi, dar a precizat că are autorizație emisă de Agenția Mediului valabilă până în 2024 și nu înțelege pretențiile localnicilor de a conserva gunoiștea.
Primarul din Budești a mai declarat că agentul economic nu are grijă ca gunoiul să fie compactat, iar acest lucru afectează foarte mult mediul înconjurător. Arendașul a fost amendat de mai multe ori.
Și primarul Capitalei, Ion Ceban, a solicitat acum câteva săptămâni de la autoritățile centrale de resort: Ministerul Mediului, Agenția Națională de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului, să sisteze activitatea depozitului de deșeuri de la Boșcana, care nu corespunde normelor ecologice.
Fluxul de știri
0