Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va fi război? Lukașenko dezvăluie două variante de evoluție a situației

© Photo : BelTA / Accesați arhiva multimediaAlexandru Lukașenko
Alexandru Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Președintele Belarusului s-a adresat cu un mesaj poporului și Parlamentului țării.
CHIȘINAU, 28 ian - Sputnik. Minskul va participa la războiul în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei, declarația a fost făcută vineri de președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, în timpul unei adresări către poporului și parlamentului țării.
Potrivit RIA Novosti, Lukașenko a subliniat de asemenea că, nici el, nici cineva dintre conducătorii militari ai țării, nu-și doresc un război.
„Dacă va fi întreprinsă o agresiune directă împotriva Belarusului, dacă se declanșează un război fierbinte împotriva Belarusului nostru, ne vom ridica toți ca unul în apărarea pământului nostru. (...) Al doilea moment când va fi război și Belarusul va participa la el: dacă asupra aliatului nostru Federația Rusă va fi realizat nemijlocit un atac și o astfel de agresiune va fi întreprinsă împotriva teritoriului Federației Ruse. Temei pentru aceasta este acordul nostru unional", a declarat Lukașenko.
În același timp, liderul belarus este sigur că Minskul trebuie să dezvolte cooperarea cu rusia și aliații din OTSC.
„Trebuie să dezvoltăm mai activ cooperarea cu Rusia și ceilalți aliați ai noștri în cadrul tratatului de securitate colectivă. Exemplul Kazahstanului a arătat cât de operativ poate răspunde OTSC la amenințările privind securitatea în spațiul eurasiatic.
”Forțele Colective de Menținere a Păcii au fost un factor cheie în stabilizarea situației. Noua doctrină militară a Statului Unional va consolida semnificativ garanțiile de pace în regiunea noastră. Este necesar să fie sporită eficiența descurajării strategice, să fie efectuate acțiuni comune privind pregătirea operațională de luptă în scopuri defensive. Doar 2500 de militari bine pregătiți au rezolvat problema Kazahstanului, au permis să fie stabilizată situația”, a spus Lukașenko.
În prezent, Belarusul și Rusia efectuează o verificare inopinată a forțelor și mijloacelor de reacție ale Statului Unional. Verificarea se desfășoară în două etape: până pe 9 februarie, va fi redislocată și va fi creată în cel mai scurt timp o grupare de trupe pe teritoriul Belarusului, precum și va fi organizată paza și apărarea instituțiilor de stat și militare importante, frontierei aeriene, va fi verificată pregătirea forțelor de apărare aeriană.
Tu-22M3 - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2021
Rusia
Două Tu-22M3 rusești au efectuat manevre cu forțele belaruse
Fluxul de știri
0