Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

De ce Guvernul nu controlează creșterea prețurilor – expert

© Sputnik / Mihai CarausSupermarket
Supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Expertul a analizat situația privind creșterea fără precedent a prețurilor la produse și energie și a ajuns la concluzia că statul ar fi putut lua o serie de măsuri pentru a stopa acest proces.
CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Astăzi, prețurile la carburanți, gaze și la produsele alimentare cresc în multe țări europene, dar o șir de state, la nivel guvernamental, încearcă totuși să le țină în frâu, astfel încât populația să nu sufere prea mult din cauza acestui proces inevitabil.
Cetățenii Moldovei se confruntă aproape zilnic cu faptul că trebuie să scoată din buzunar din ce în ce mai mulți bani, începând cu creșterea prețurilor la produsele petroliere în benzinării și terminând cu scumpirea tot mai mare a proviziilor și resurselor energetice.
De ce guvernul nu intervine în cel mai decisiv mod în acest proces? Analistul politic Roman Mihăieș a răspuns la această întrebare în studioul Sputnik Moldova.
”Această chestiune privind preț este extrem de acută. Sunt experți și politicieni care sunt absolut siguri că guvernul nu are dreptul să se amestece în relațiile de piață. Pe de altă parte, unele țări UE au stabilit deja o serie de reguli de constituire a prețurilor.
Potrivit expertului, în Moldova ar fi trebuit deja demult instituit controlul asupra creșterii prețurilor și restricționarea acestui proces, întrucât astfel de măsuri sunt justificate în condițiile crizei din mai multe domenii ale economiei și vieții sociale.
"Prețurile ar trebui controlate cel puțin la produsele alimentare de bază, la pâine, la benzină, gaz, energie electrică. Eu aș recomanda stabilirea unui control temporar asupra prețurilor în aceste sectoare, până la trecerea crizei", a spus Mihăieș.
Урожай картофеля, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Economie
Și prețul cartofilor a sărit în sus, cu tocmai 50 la sută
După cum consideră interlocutorul, de monitorizarea nivelului prețurilor ar trebui să se ocupe Ministerul Economiei, iar guvernul trebui să elaboreze clar aceste mecanisme. Expertul a concluzionat: în două-trei luni, când se va încheia perioada de iarnă, aceste restricții vor putea fi ridicate.
Potrivit estimărilor experților economici, în Moldova prețurile la produsele alimentare de primă necesitate au crescut în ultimele luni cu 15-17 la sută, la bunurile de larg consum, în medie, de la 10 la 12 la sută.
Fluxul de știri
0