Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opoziția: Aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz și încălzire este ilegală

© Sputnik / Miroslav Rotarifacturi
facturi - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Opoziția parlamentară și extraparlamentară consideră ilegală aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz și încălzire. Declarațiile au fost făcute după ce astăzi ANRE a aprobat noile tarife.
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Partidul Socialiștilor a menționat că intenționează să atace în instanța de judecată deciziile luate astăzi de ANRE, privind aprobarea noilor tarife și aplicarea lor retroactiv, adică din 1 ianuarie.

„În condițiile în care Agenția Națională de Reglementare în Energetică a decis, ilegal, să aplice retroactiv tarifele majorate pentru gaz și agent termic, PSRM anunță că va contesta în judecată această decizie. Orice jurist începător cunoaște faptul că principiul retroactivității poate fi aplicat exclusiv când modificarea îmbunătățește situația. În cazul dat, scumpirea resurselor energetice înrăutățește starea financiară a cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă a PSRM.

În context, membrii PSRM au precizat că vor cere compensații mult mai mari de la stat.
„Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor insista să fie aprobate, în regim de urgență, măsuri de compensare integrală a diferenței de preț la tarife pentru toți consumatorii de gaz și agent termic, persoane fizice și juridice, pentru a nu admite scumpirea altor produse și pauperizarea totală a populației. Vom propune revenirea pentru toți la tarifele anterioare, de până în luna noiembrie la gazul natural (circa 5 lei m3), iar diferența în factură să fie achitată integral de stat”, se mai scrie în comunicat.
Și fostul premier Ion Chicu s-a expus pe acest subiect. El a scris pe canalul său de Telegram că „ANRE-ul din subordinea PAS-ului a emis astăzi decizia ilegală de a majora tariful la gaz retroactiv, adică de la 1 ianuarie 2022”.
„Este o încălcare grosolană a legislației țării și a bunului simț, deoarece deciziile acestei agenții au caracter de act normativ și nu pot fi aplicate retroactiv. Mai ales, că există și precedent judiciar exact pe această speță din decembrie 2019. Atunci, CSJ anula decizia ANRE (la solicitarea Moldovagaz, de altfel) de a stabili tarife la gaz cu efect retroactiv (mai mici, în acel caz)”, a scris Chicu.
электрический столб - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Societate
Ultima oră: S-a scumpit energia electrică furnizată de către Energocom
Totodată, el a menționat că va boicota aceste tarife aprobate și va achita facturile conform tarifului vechi.
„Ignorarea totală a legislației de către acoliții Maiei Sandu și acestei guvernări incompetente nu mai poate fi tolerată. Boicot total acestor tarife aprobate ilegal. Vom achita volumul de gaze consumat în ianuarie la tariful vechi de 11,08. Oamenii nu trebuie să plătească pentru incompetența și corupția celor din PAS”, a adăugat Chicu.
Amintim că Consiliul de Administrație al ANRE s-a întrunit astăzi în ședință și a aprobat noile tarife pentru gaz, energie electrică și încălzire. Toate deciziile își produc efectele începând cu 1 ianuarie 2022. Adică, facturile care urmează să vină pentru luna ianuarie vor fi deja cu noile tarife aprobate.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Societate
Ultima oră: Tarifele la gaz au fost majorate - Cu cât s-a scumpit combustibilul albastru
Fluxul de știri
0