Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Poate oare Găgăuzia obține gaz ocolind Chișinăul: Răspunsul președintelui Moldovagaz

© Sputnik / Mihai CarausVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
Vadim Ceban a explicat dacă autorităţile din autonomia găgăuză vor reuși să-și asigure regiunea cu gaze fără participarea autorităţilor de la Chişinău.
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Președintele Consiliului de administrare al Moldovagaz Vadim Ceban admite că există posibilitatea livrării gazelor către Găgăuzia ocolind Chișinăul. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă susținute astăzi în regim online.
"În general, nu comentez această problemă, dar voi răspunde: din punct de vedere tehnic, se poate. Din punct de vedere comercial, este posibil. Dacă este sau nu realizabil - nu pot răspunde la această întrebare", a explicat Vadim Ceban.
Președintele Moldovagaz a explicat cum ar putea fi pus în aplicare un astfel de mecanism.
„Trebuie creată o companie care va fi furnizor în Găgăuzia separat și respectiv toți consumatorii din Găgăuzia ai Moldovagaz trebuie să treacă la alt furnizor. Și tehnic această companie trebuie să lucreze conform pieței libere de gaz. Adică să rezerveze capacități la hotar, să achite tarif de transport, să achite tarif de distribuție. (...) Dacă sunt capabili - care e problema? Aici piața e liberă și orice furnizor poate să negocieze cu cine vrea”, a spus Vadim Ceban.
Anterior autoritățile din Găgăuzia au anunțat că intenționează să negocieze cu Gazprom posibilitatea asigurării regiunii cu gaze ocolind Chișinăul.
Deputații găgăuzi au demarat procedura de formare a unei comisii speciale, care va fi împuternicită să negocieze direct cu Gazprom costul gazelor și compensațiile pentru populația din Găgăuzia.
Totodată, aceeași echipă de deputați ar urma să poarte negocieri cu Guvernul în frunte cu Natalia Gavrilița și președintele Maia Sandu.
Găgăuzia vrea să rezolve „problema gazelor” direct cu Moscova, ocolind Chișinăul - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Politică
Găgăuzia vrea să rezolve „problema gazelor” direct cu Moscova, ocolind Chișinăul
Adunarea Populară a Găgăuziei și-a exprimat indignarea față de faptul că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la summitul anti-rusesc „Platforma Crimeii” de la Kiev, unde a făcut o serie de declarații dure la adresa Federației Ruse, de care Republica Moldova este dependentă energetic.
Fluxul de știri
0