Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Călătoria cu taxiul a devenit un lux: Unde a fost dublat tariful

© Sputnik / Artem Zhitenev / Accesați arhiva multimediaTaxi
Taxi - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Abonare
Șoferii de taxi se plâng că după ce a crescut semnificativ prețul la metan, serviciul prestat de ei a încetat să mai fie o afacere profitabilă.
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Sâmbăta trecută la singura benzinărie din sudul Moldovei care comercializează gaz comprimat, aflată în localitatea Bugeac, prețul pentru un metru cub de gaz s-a schimbat de la 13,10 la 17,60 lei.
Această creștere semnificativă a prețurilor a fost un adevărat șoc pentru șoferii ale căror mașini funcționează cu gaz metan.
Cel mai greu le este taximetriștilor, care din cauza kilometrajului mare sunt nevoiți să se alimenteze de 2-3 ori pe zi. Majoritatea prestatorilor de servicii au crescut deja tariful la 6 lei pentru un kilometru. Șoferii se tem că dacă prețurile vor crește în continuare vor rămâne fără clienți.

"Nu putem prelua comenzile, oricum oamenii nu au bani. Putem spune că nu ne mai rămâne nimic de făcut. Sunt și mai multe probleme ce țin de metan, prețul a crescut imediat cu aproape 50 la sută", spune unul dintre taximetriști din Comrat.

Acum a devenit mult mai dificil să ajungi cu taxiul din Comrat la Chișinău. Dacă până acum prețul pentru o călătorie era în jur de 550 de lei, acum acesta poate ajunge la 770 de lei. Situația dată poate duce la faptul că taximetriștii să renunțe complet la gazul metan în favoarea altor tipuri de combustibil. Chiar și în acest caz ei vor suporta costuri suplimentare pentru a echipa sau a achiziționa mașini noi.
Protestele taximetriștilor la Chișinău 24 ianuarie 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Societate
Taximetriștii au ieșit în stradă: Ce i-a nemulțumit
Potrivit șefului companiei Transautogaz, subsidiară a Moldovagaz, Alexandr Chiseev, majorarea prețului la metan în benzinării a fost inevitabilă și este asociată cu o creștere a prețului de achiziție al combustibilului albastru.

"Compania noastră folosește drept resursa principală gazele naturale din conducte. Desigur, dacă prețul de cumpărare a gazului crește trebuie imediat să reflectăm acest lucru și în prețurile noastre. Altfel nu putem face, deoarece să lucrăm în pierdere este o afacere absurdă", a spus Alexandr Chiseev.

În ultimele două luni, costul metanului la benzinăriile din țară a crescut de trei ori. Mai întâi - de la 8 la 12,80 lei metrul cub, apoi prețurile au fost ajustate la 13,10 lei, iar astăzi costul gazului comprimat este de 17,60 lei pentru metru cub.
Газовые колонки на заправке - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Economie
ANRE: Majorarea prețului la gaz metan nu este justificată
Fluxul de știri
0