Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Viorel Gîrbu: Cine nu ar trebui să primească compensații la gaz și căldură

© Sputnik / Mihai CarausGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2022
Abonare
Expertul economic susține că mecanismul de calcul al compensației pentru gazele naturale nu ține cont de un factor important.
CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Mecanismele de compensare a facturilor la gaz și căldură pentru cetățenii moldoveni sunt imperfecte – o astfel de opinie a fost exprimată de expertul economic Viorel Gîrbu în emisie la Radio Sputnik Moldova.
"Dacă dorim ca aceste mecanisme să-și atingă obiectivele, atunci ele trebuie să fie mai complexe. Trebuie să țină cont de averea celui care primește despăgubiri", a spus expertul.
Economistul consideră că beneficiarul compensației poate fi o persoană foarte bogată, care nu are nevoie de o astfel de asistență.
„Beneficiarul poate să nu aibă venituri oficiale, dar poate avea diverse bunuri– o persoană poate fi proprietarul multor apartamente, case etc. Este necesar să se țină cont de toți acești factori, însă guvernul a urmat cel mai simplu scenariu”, a spus Gîrbu.
Criza energetică permanentă lovește puternic starea economică a populației, așa că guvernul ar trebui să fie extrem de scrupulos în această chestiune, a spus interlocutorul.
„Acest lucru este greșit, statul pierde bani care ar putea fi oferiți celor care au nevoie reală de ei. Probabil că guvernul trebuie să facă ceva în acest sens, trebuie să compenseze măcar parțial costul gazelor naturale pentru populație. Pentru că creșterea prețurilor la gaze afectează cel mai mult populația”, a concluzionat economistul.
Parlamentul convocat ieri în ședință extraordinară a votat un proiect de modificare a legii privind compensarea diferenței de preț în urma majorării tarifelor la căldură.
Potrivit inițiativei, Guvernul va achita 80% din majorarea tarifului față de 67% până acum, iar compensația va fi achitată pentru cel mult 1,5 gigacalorii consumate lunar. Până acum s-a achitat cel mult pentru o gigacalorie.
Sunt vizați consumatorii conectați la încălzirea centralizată.
Fluxul de știri
0