Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Șeful Direcției asistență medicală: Cine sunt cei mai vulnerabili în fața tulpinei omicron

© Inquam Photos / Octav GaneaAmbulanțe, bolnavi covid-19
Ambulanțe, bolnavi covid-19 - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2022
Abonare
Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova pe cine afectează cel mai mult noua tulpină a coronavirusului.
CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat în cadrul emisiunii „Sputnik Matinal” că tulpina omicron a coronavirusului este extrem de contagioasă.
„Observăm la populația adultă o contagiozitate foarte sporită. Am ajuns deja la ordinul de câteva mii de cazuri pe zi depistate și prognozele spun că în următoarele zile vom crește până la zeci de mii de cazuri înregistrate zilnic la nivel național”, a remarcat interlocutorul.
El a atras atenția însă că, deși la adulți se atestă mai puțin forme grave după infectarea cu omicron, copiii sunt extrem de vulnerabili în fața noii tulpini.
„Nu există o cerere sporită pentru internări, așa cum a fost în valurile precedente. Cu toate că presiunea pe spitalele municipale este mare, observăm o tendință total diferită la copii. Aici avem cea mai mare provocare. Tulpina omicron afectează copiii la un grad mult mai sporit decât în valurile precedente, iar copiii au nevoie de asistență medicală pronunțată. Copiii dezvoltă forme grave, chiar și critice”, a spus Boris Gîlca.
În Chișinău și în toată țara a fost instituit nivel de risc epidemiologic „Alertă Cod Roșu”
Comisia de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a solicitat anterior Ministerului Sănătății consolidarea capacităților pentru internarea copiilor suspecți sau confirmați pozitiv cu COVID-19 prin activarea spațiilor medicale pediatrice suplimentare republicane și raionale.
Fluxul de știri
0