Proprietarii localurilor, despre noile restricții: „Suntem singuri în fața pandemiei”

CC0 / Pixabay / olafBroeker / Restaurant
Restaurant - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Abonare
Reprezentanții sectorului Horeca se declară nedumeriți de măsurile instituite de autorități privind restricționarea accesului în localuri la anumite ore și susțin că acestea sunt ineficiente.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Reprezentanți sectorului Horeca susțin că deputații au introdus măsuri împotriva răspândirii COVID-19 prea târziu, când situația a scăpat de sub control. Mai mult, ei consideră că unele dintre acestea sunt lipsite de logică.
„Deja s-a demonstrat că restricțiile aplicate pentru domeniul HoReCa nu influențează creșterea sau scăderea numărului de cazuri de infectare. (...) Ca de obicei, autoritățile adoptă măsuri de dragul măsurilor, în fugă, fără a avea o strategie clară și, cel mai important, fără a putea explica cum ele vor influența pozitiv evoluția noului val pandemic”, susțin reprezentanții ramurii.
Declarația a fost făcută după ce ieri Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a interzis activitatea localurilor pe timp de noapte.
„Pentru HoReCa din nou sunt cele mai dure restricții - activitate redusă, de la 7:00 până la 22:00, având deja impusă activitatea la capacitate redusă, 50% din sală + prezentarea certificatului COVID. Da, HoReCa nu va lucra după 22, restul agenților economici vor lucra. Toate aceste decizii parcă sunt luate din inerție”, menționează reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova.
În context, patronatele din domeniu susțin că sunt discriminați în raport cu alte sectoare ale economiei.
„COVID-ul nu stă doar la masa din restaurant așa cum cred autoritățile. Orice vizită la bancă sau la Hypermarket înseamnă coadă ceafă-n-ceafă. (...) Apropo, accesul în instituțiile de stat tot e strict în baza certificatului COVID? Sau nu?”, se întreabă reprezentanții ramurii.
În context, ei afirmă că statul nu verifică instituțiile de stat și nu gestionează drastic fluxul de persoane care vor să beneficieze de servicii publice. În schimb, „verifică până la sânge agenții economici, acolo unde este control și ordine”.
„De mai mult timp, domeniul HoReCa este în situația în care e închis cu ușile deschise. (...) Actuala guvernare este la fel de absentă ca și fostele guvernări. În esență nu s-a schimbat nimic, fiecare supraviețuiește cum poate. Concluzia este simplă și dureroasă. Suntem singuri în fața pandemiei”, susțin reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ieri să limiteze activitatea localurilor pe timp de noapte. Acestea nu vor activa în intervalul orelor 22:00 - 07:00. Decizia a fost luată în contextul înregistrării unui număr tot mai mare de infectări cu noul coronavirus.
Fluxul de știri
0