Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Oamenii de știință cer interzicerea tehnologiilor de estompare a luminii solare

© Sputnik / Alexey Filippov / Trecere la banca de fotografiisoare
soare - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un grup internațional de oameni de știință cer semnarea unui pact care să interzică proiectele de geoinginerie solară ca metodă de combatere a schimbărilor climatice.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Un grup internațional de oameni de știință și experți cer ca toate ţările să semneze un pact care să interzică desfășurarea proiectelor de geoinginerie solară şi finanțarea publică a acestora, precum și experimentele legate de modalități de a „estompa lumina soarelui”.
„Geoingineria solară la scară planetară nu este [un proiect] care să poată fi gestionat într-o manieră inclusivă și justă la nivel global în cadrul actualului sistem politic internațional”, au scris cercetătorii într-o scrisoare deschisă publicată săptămâna aceasta în revista „Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change”.
Conceptul de geoinginerie solară se referă la încercarea de a scădea temperaturile pe Pământ prin utilizarea tehnologiei moderne pentru a diminua lumina soarelui. Propunerile includ pulverizarea de aerosoli în stratosferă pentru a opri răspândirea energiei solare. Unii consideră că un astfel de proiect ar putea fi un potențial răspuns la încălzirea globală.
Însă autorii scrisorii au avertizat cu privire la „incertitudinile” legate de efectele unor astfel de tehnologii asupra vremii, agriculturii și aprovizionării cu alimente și apă.
În scrisoare se argumentează că cele mai sărace ţări ale lumii vor rămâne extrem de vulnerabile dacă țările dezvoltate nu vor pune tehnologia de o asemenea scară planetară sub control internațional.
luna - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Internațional
După soare, China construiește și o lună artificială
„Ordinea mondială actuală este nepregătită să ajungă la astfel de acorduri de anvergură privind controlul politic echitabil și eficient asupra implementării [programului] geoingineriei solare”, se precizează în scrisoare.
Propunerile privind studierea geoingineriei solare au fost prezentate cel mai recent în mass-media în contextul COP26, un summit major al ONU pe tema schimbărilor climatice desfăşurat în Scoția, în noiembrie anul trecut.
În martie, Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA (NASEM) au publicat un raport în care recomandă o investiție de 100-200 de milioane de dolari în cercetările despre geoingineria solară timp de cinci ani, ca parte a creării „un portofoliu solid de politici de adaptare și atenuare a schimbărilor climatice”. NASEM a susținut că experimentele bazate pe eliberarea de substanțe în atmosferă trebuie să fie limitate și supuse unei reglementări stricte.
NASEM a subliniat că geoingineria solară nu trebuie să constituie un substitut al proiectelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Fluxul de știri
0