Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Unii moldoveni cu cetățenie română ar putea rămâne fără buletin - detalii

© Sputnik / Rodion ProcaBuletin de identitate românesc
Buletin de identitate românesc - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Abonare
Un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne din România prevede că românii care nu pot demonstra că locuiesc la adresa din buletin pot rămâne fără actul de identitate.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik, Georgiana Arsene Autoritățile pregătesc o surpriză neplăcută mai multor români. Și aceasta pentru că un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne din România prevede că românii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin ar putea rămâne fără actul de identitate.
Iar aceasta nu este unica prevedere a proiectului, fiindcă el interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între ele nu există legături de rudenie.
Românii care locuiesc în chirie sau în gazdă ar putea fi cei mai afectați de prevederile proiectului Ministerului Afacerilor Interne.
Noile norme prevăd ca din declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, trebuie să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc la adresă, precum şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată, scrie antena3.ro.
În ceea ce privește declarația pe propria răspundere a solicitantului trebuie să fie însoțită de nota de verificare a polițistului de ordine publică. Prin aceasta se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată.
Dacă mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate.
Kremlin, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Rusia
MAE rus: Vrem ca trupele străine să părăsească România
În urma verificării de către lucrătorul de poliţie prin care se constată faptul că persoana nu locuieşte la adresa la care este înregistrată cu domiciliul se decide încetarea valabilității actului de identitate.
Din acest moment, persoanele în cauză vor fi obligate să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea obținerii unui nou act de identitate.
MAI subliniază că ordonanța urmărește reglementarea unor norme ce vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor prin asocierea mențiunii ”încetat valabilitate domiciliu” persoanelor care nu îndeplinesc condițiile stabilite de Codul Civil cu privire la realitatea aspectelor declarate privind domiciliul.
Acest act normativ are drept scop eliminarea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă, prin limitarea stabilirii domiciliului în situația în care în Registrul Național de Evidență a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată, cifra stabilită corespunzând unei realități sociale.
Autoritățile române au identificat, de-a lungul timpului, mii de cetățeni din Republica Moldova, cu acte românești, care figurau la aceeași adresă. Spre exemplu, în 2019, polițiștii găsiseră nu mai puțin de 4200 de moldoveni descoperiți că aveau adresa la aceeași garsonieră din Huși, județul Vaslui.
Fluxul de știri
0