Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Amendamentul care i-a revoltat pe avocați, votat de deputați - A fost însă modificat

© Sputnik / Mihai CarausMai mulți avocați au organizat un protest la Parlament
Mai mulți avocați au organizat un protest la Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Abonare
Proiectul ce prevede modificarea Legii avocaturii, dar și amendamentul care i-a nemulțumit pe avocați, a fost votat în lectură finală de către deputați. Acesta însă a suferit unele modificări.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au examinat și votat proiectul ce prevede modificări la Legea avocaturii, dar și amendamentul care a stârnit un val de nemulțumiri în rândul avocaților. Totuși, în urma discuțiilor cu avocații, amendamentul a fost modificat, a precizat deputatul Olesea Stamate.
Inițial, Stamate, care este și autoarea amendamentului cu pricină, a propus excluderea din Legea avocaturii a aliniatului 2 din articolul 52, care prevede că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. Astfel, în urma acestei modificări, apărătorii ar fi fost lipsiți de garanții, iar acest lucru i-ar fi afectat activitatea, susțin avocații.
Din acest motiv, aceștia au ieșit la grevă, manifestându-și dezacordul în privința acestui amendament.

În urma discuțiilor cu avocații, amendamentul a fost modificat. Acesta prevede că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, dar excepție se face în cazul în care apărătorii sunt suspectați de corupere activă, pasivă, trafic de influență și de comiterea infracțiunilor flagrante.

Mai mult, la efectuarea percheziției la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezența decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. „În acest caz, acțiunea procesuală se suspendă, dar nu mai mult decât pentru două ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției”, se menționează în amendamentul în care au fost operate modificări.
Pe lângă acest amendament, au fost votate modificările la Legea avocaturii care prevăd ca persoanele care au cel puțin zece ani vechime în funcția de judecător sau procuror să fie scutite doar de la efectuarea stagiului, însă nu și de examenul pentru admitere în profesie (de calificare).
„Până la susținerea examenului de calificare, categoriile de persoane menționate vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 ore, în materia deontologiei profesionale a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților”, se mai menționează în proiect.
Amintim că zeci de avocați au ieșit astăzi să protesteze în fața Parlamentului. Ei s-au arătat indignați de un amendament propus de deputații PAS.
Precizăm că joi, 20 ianuarie, deputatul PAS Olesea Stamate a anunțat că a expediat o adresare Uniunii Avocaților în care a propus o soluție de compromis - apărătorii să nu poată fi percheziționați și interceptați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția cazurilor în care sunt suspectați de corupere pasivă, activă și trafic de influență, precum și de infracțiuni flagrante.
Totuși, avocații au luat decizia de a intra în grevă generală din data de 20 ianuarie în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Uniunii Avocaților, care s-a desfășurat miercuri.
Mai mulți avocați au organizat un protest la Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Societate
După ce au intrat în grevă generală, avocații au ieșit la protest în fața Parlamentului
Fluxul de știri
0