Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stamate reacționează: Ce spune despre greva generală a avocaților

Olesea Stamate - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
Deputatul PAS Olesea Stamate, autorul amendamentului care i-a revoltat pe avocați, a venit cu o reacție după ce apărătorii au intrat în grevă generală și au cerut amânarea tuturor ședințelor de judecată.
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Deputatul PAS Olesea Stamate anunță că a expediat ieri o adresare Uniunii Avocaților în care a propus o soluție de compromis - apărătorii să nu poată fi percheziționați și interceptați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția cazurilor în care sunt suspectați de corupere pasivă, activă și trafic de influență, precum și de infracțiuni flagrante.
Reacția a venit după ce avocații au intrat în grevă generală în semn de protest față de amendamentul propus de Stamate, care prevede amendarea Legii Avocaturii astfel încât apărătorii să poată fi percheziționați și interceptați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.
Olesea Stamate a mai propus să fie lansat un dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților pentru a identifica soluții optime în acest sens.
„Urmare a deciziei Consiliului Uniunii Avocaților de ieri, înțeleg că soluția propusă nu a fost acceptată, și este regretabil”, a menționat deputatul PAS.
Stamate a menționat că apreciază activismul Consiliului Uniunii Avocaților. Cu toate acestea, admite că la mijloc ar fi anumite interese.
„Așa am eu un sentiment că dacă ar fi întrebată, majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pe infracțiunile de corupție și flagrante, și cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor sunt suficiente. Iar ”greva” este alimentată de alte interese, sau de alți ”factori de interese”, a precizat oficialul.
După greva japoneză în care s-au aflat timp de două zile, avocații au anunțat că intră în grevă generală începând de astăzi, fiind nemulțumiți de intenția guvernării de a modifica legislația astfel încât apărătorii să poată fi percheziționați și interceptați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților.
Avocatul Denis Staruș a anunțat luni, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova că avocații sunt gata să protesteze în data de 20 ianuarie în fața Parlamentului pentru a-și exprima dezacordul cu intenția deputaților de abroga Aliniatul doi al Articolului 52 a Legii cu privire la Avocatură.
“Și eu, și toată Uniunea Avocaților avem o atitudine negativă față de intențiile de a opera aceste modificări în Legea privind Avocatura, în special, abrogarea Aliniatului doi al Articolului 52, în contextul în care a fost propus în vara acestui an”, a spus avocatul Denis Staruș.
Avocatul spune că, în cazul abrogării acestui aliniat care conferă garanții independenței avocaților, și procurorii, și polițiștii, și alte autorități administrative vor putea interveni în interesul lor în activitatea avocaților.
“Noi, avocații, ca și procurorii, ca și judecătorii trebuie să fim independenți și statul trebuie să ne asigure dreptul la libera exercitare a meserie noastre. Abrogarea acestui punct din legea avocaturii poate să fie folosită de către autoritățile administrative, de procurori, de polițiști în interese lor”, susține avocatul.
Tot cu o critică dură împotriva inițiativei legislative a deputatului Olesea Stamate, a venit și fostul ministru al Justiției în guvernul Chicu - Fadei Nagacevschi.
“Amendamentul rușinos ,,Stamate” la Legea cu privire la avocatură, prin care se încearcă a anula garanțiile de independență ale avocaților, este inadmisibil. Puterea nu este veșnică. Mulți dintre voi veți avea nevoie de un avocat independent. Fiți siguri. Opriți atacul la independența avocaturii”, a scris Fadei Nagacevschi.
Fluxul de știri
0