Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul se întrunește în ședință extraordinară – Ce s-a întâmplat

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 18 ноября 2021
Заседание парламента Молдовы 18 ноября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Astăzi Parlamentul se întrunește în ședință ca, de altfel și mâine, 21 ianuarie, așa cum a decis ieri Biroul Permanent.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că ședința va începe la ora 09:00, iar pe ordinea de zi figurează un singur subiect: solicitarea Guvernului cu privire la instituirea stării de urgență în domeniul energetic.
„Așteptăm Guvernul în Parlament pentru a prezenta această inițiativă. Mâine vom dezbate solicitarea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență, după care deputații vor munci în comisii. Vineri vom parcurge întreaga agendă aprobată de Biroul Permanent”, a declarat Grosu.
Pe agenda de lucru a ședinței din 21 ianuarie este inclus proiectul privind modificarea Legii cu privire la energia electrică. Proiectul prevede introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică. Astfel, dacă va fi votat în Parlament, Republica Moldova va putea cumpăra energie electrică din cel puțin două surse.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Editoriale
Rușii, criza gazelor și miopia geopolitică a Maiei Sandu
Parlamentul se întrunește în ședință ca să instituie stare de urgență în domeniul energetic pentru că doar în felul acesta pot lua măsuri care să nu admită sistarea livrărilor de gaze naturale de la Gazprom către Moldovagaz. Altfel spus, în starea de urgență Guvernul va putea în mod legal să transfere bani către Moldovagaz ca această să achite livrările către Gazprom, iar acesta să nu sisteze livrările pentru Moldova.
Precizăm că Moldovagaz își onorează în termen plățile curente către Gazprom și are dificultăți doar cu achitarea plății în avans, prevăzută de contractul semnat între cele două companii.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a ținut să precizeze miercuri într-un briefing de presă ținut împreună cu premierul Natalia Gavrilița că suma pe care Moldovagaz nu o poate achita până în data de astăzi, 20 ianuarie, constituie 25 de milioane de dolari.
“Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până la data de 20 ianuarie. Pe data de 14 ianuarie această obligație a fost realizată. Suplimentar, până la data de 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite avansul pentru luna ianuarie în raport de 50 la sută sau aproximativ 63 de milioane de dolari. Este important să menționăm că vorbim despre un avans pentru luna curentă, luna ianuarie. Din această sumă de 63 de milioane, Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane de dolari până mâine. Diferența neachitată prognozată la ziua de 20 ianuarie este de 25 de milioane de dolari”, a spus Spînu.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Economie
Spînu: Moldovagaz nu poate plăti - Vor fi sau nu sistate livrările de gaz
Fluxul de știri
0