Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Avocații, în grevă: ”Nu ne ascundem după imunitate, vrem garanțiile pe care le merităm”

Avocații, în grevă: ”Nu ne ascundem după imunitate, ci vrem garanțiile pe care le merităm”
Abonare
Avocații au intrat în grevă generală pentru o perioadă de patru zile, în semn de protest față de amendamentul propus de președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la Legea cu privire la avocatură.
Avocatul stagiar Andrei Baș a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că apărătorii sunt dezamăgiți de lipsa unei reacții prompte și de conciliere din partea autorităților, după ultimatumul înaintat de avocați.
Potrivit lui, amendamentul propus de Olesea Stamate la Legea avocaturii, care prevede abrogarea normelor legislative ce reglementează necesitatea acordului prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea avocaților, nu este altceva decât un atentat la securitatea activității profesionale a apărătorilor, cât și a proceselor.

”Începând de astăzi, suntem în grevă generală până în data de 24 ianuarie. Noi nu avem imunitate, ci o garanție, nu pentru securitatea personală a avocatului, ci pentru securitatea probelor, eficienții și corectitudinii procesului. Cele mai multe abuzuri se comit în cadrul perchezițiilor efectuate la avocați. Anume aici este nevoie de o garanție puternică, care să asigure păstrarea secretului profesional”, declară avocatul stagiar.

Andrei Baș spune că dacă timp de patru zile acțiunile autorităților vor rămâne aceleași, atunci Consiliul Uniunii Avocaților se va reuni pentru a decide ce pași vor întreprinde.

”Noi trebuie să fim uniți, să nu permitem periclitarea activității avocaților și securității profesionale. Avem și avocați care participă la procesele de judecată astăzi, dar marea majoritate dintre apărători sunt uniți și își amână procesele de judecată. Suntem în așteptare, iar ulterior va fi luată o decizie. Nu ne ascundem după imunitate, noi vrem garanțiile pe care le merităm”, a subliniat el.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, susține că avocații nu au motive pentru a declara grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, întrucât le-a propus două soluții de compromis care oferă garanții apărătorilor.
Olesea Stamate mai spune că pe 19 ianuarie a identificat și expediat la adresa Uniunii Avocaților două soluții cu privire la Legea Avocaturii: oferirea unor garanții apărătorilor, dar și modificarea amendamentului în parte care prevede că avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni.
Uniunea Avocaților nu a acceptat soluțiile prezentate de către Stamate și a anunțat grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. În acest sens, Stamate spune că ”greva este alimentată de alte interese”.
Fluxul de știri
0