Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avocații au intrat în grevă generală: Cer amânarea tuturor ședințelor de judecată

CC0 / Pixabay / AJEL / Robă
Robă - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
După greva japoneză, avocații anunță că intră în grevă generală începând de astăzi, fiind nemulțumiți de intenția guvernării de a modifica legislația astfel încât apărătorii să poată fi percheziționați și interceptați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Decizia de a intra în grevă generală din data de 20 ianuarie a fost luată în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Uniunii Avocaților, care s-a desfășurat miercuri.
„Avocații vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală”, menționează apărătorii.
Acțiunea vine în semn de protest față de amendamentul propus de deputatul PAS Olesea Stamate, care prevede amendarea Legii Avocaturii astfel încât apărătorii să poată fi percheziționați și interceptați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților
În cadrul ședinței extraordinare, avocații au propus să fie redactat amendamentul cu pricina în următorul mod:
,,Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.”
În perioada 18-19 ianuarie, avocații au intrat în grevă japoneză și au purtat câte o banderolă albă la brațul stâng.
Decizia de a intra în grevă a fost luată de Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Olesea Stamate a propus un amendament la Legea Avocaturii ce prevede abrogarea aliniatului doi al articolului 52, care spune că avocații nu pot fi percheziționați, nu li se poate ridica corespondența și nu li se asculta telefoane fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.
Avocatul Denis Staruș a anunțat luni, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova că avocații sunt gata să protesteze în data de 20 ianuarie în fața Parlamentului pentru a-și exprima dezacordul cu intenția deputaților de abroga Aliniatul doi al Articolului 52 a Legii cu privire la Avocatură.
“Și eu, și toată Uniunea Avocaților avem o atitudine negativă față de intențiile de a opera aceste modificări în Legea privind Avocatura, în special, abrogarea Aliniatului doi al Articolului 52, în contextul în care a fost propus în vara acestui an”, a spus avocatul Denis Staruș.
Avocatul spune că, în cazul abrogării acestui aliniat care conferă garanții independenței avocaților, și procurorii, și polițiștii, și alte autorități administrative vor putea interveni în interesul lor în activitatea avocaților.
“Noi, avocații, ca și procurorii, ca și judecătorii trebuie să fim independenți și statul trebuie să ne asigure dreptul la libera exercitare a meserie noastre. Abrogarea acestui punct din legea avocaturii poate să fie folosită de către autoritățile administrative, de procurori, de polițiști în interese lor”, susține avocatul.
Tot cu o critică dură împotriva inițiativei legislative a deputatului Olesea Stamate, a venit și fostul ministru al Justiției în guvernul Chicu - Fadei Nagacevschi.
“Amendamentul rușinos ,,Stamate” la Legea cu privire la avocatură, prin care se încearcă a anula garanțiile de independență ale avocaților, este inadmisibil. Puterea nu este veșnică. Mulți dintre voi veți avea nevoie de un avocat independent. Fiți siguri. Opriți atacul la independența avocaturii”, a scris Fadei Nagacevschi.
Fluxul de știri
0