Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

De ce premierul Moldovei Gavrilița trebuie să întreprindă o vizită la Moscova – expert

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaMoscova
Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Analistul politic s-a pronunțat în privința importanței vizitei în Rusia a reprezentanților guvernării de la Chișinău.
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. O vizită a premierului moldovean Natalia Gavrilița la Moscova trebui să aibă loc, pentru că nu numai gazele, ci și alte probleme au rămas pur și simplu în suspans. Opinia a fost exprimată de analistul politic Roman Mihăeș în studioul radio Sputnik Moldova.
El a atras atenția asupra faptului că Ungaria a primit un preț mai bun de achiziție a gazului rusesc, ca să nu mai vorbim de Serbia, „care are tradiții istorice și slave” comune.
”În privința Serbiei nu se iscă în general niciun fel de întrebări. Dar iată cu Ungaria situația este interesantă. Ungaria este țară membră NATO și UE. Înțelegem că există niște înțelegeri la nivel de guverne sau președinți. Posibil, sunt anumiți pași unul către celălalt. În ceea ce privește Moldova, trebuie să spun sincer, sunt de acord că ar fi trebuit să plece prim-ministrul, pentru că președintele nu este responsabil de economie”, a declarat Mihăeș.
Potrivit acestuia, șeful statului este responsabil de politica externă, apărare și o parte din competențele care se referă la justiție și anume: numirea judecătorilor.
„În ceea ce ține de atribuțiile guvernului – energia, aici evident aștept ca prim-ministrul Natalia Gavrilița să viziteze în sfârșit Moscova, pentru că acest lucru este în interesul Republicii Moldova. Sigur că trebuie să discutate direct cu prim-ministrul Rusiei toate chestiunile care se referă la interesele bilaterale ale Moldovei și Federației Ruse, inclusiv gazele. Acest lucru ar fi corect", a spus Mihaes.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Expert rus: Cât ar plăti Moldova pentru gaz fără reducerea Gazprom
În opinia expertului, trimițând la Moscova funcționari de rangurile doi și trei, Moldova a ajuns la ceea ce avem acum.
„Mă aștept ca această întâlnire a Nataliei Gavrilița să aibă loc, pentru că toată lumea înțelege că nu doar chestiunea gazelor, ci și altele au rămas pur și simplu în suspans”, a concluzionat Mihăeș.
Fluxul de știri
0