Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Pericol de hipotermie și înec: Cum ne scufundăm în siguranță de Bobotează

Abonare
Pe stil vechi, moldovenii marchează Boboteaza în data de 19 ianuarie. Aceasta este ziua în care a fost botezat Iisus de către Ioan Botezătorul. Potrivit unui obicei, în această zi, cei mai curajoși se scufundă în apa rece ca gheața.
An de an, de Bobotează, cei care vor să-și curețe sufletul și gândurile merg să se scalde în apa rece ca gheața. În context, salvatorii au lansat o campanie de informare referitor la cum este corect să se efectueze această procedură, pentru a se evita situațiile de risc.
Astfel, persoanele care vor să se scalde de Bobotează trebuie să cunoască că pentru acest lucru au fost amenajate locuri special de către salvatori. Oamenii sunt îndemnați să se scufunde doar în locurile prevăzute pentru acest ritual și care este monitorizat de salvatori.
Totodată, cei care intenționează să se afunde în apele reci trebuie să meargă, înainte de asta, la medic pentru a afla dacă nu au anumite contraindicații. În context, este de menționat că persoanelor cu boli respiratorii, boli cardiace, boli ale sistemului nervos, dar și cei care au boli dermato-venerologice le este interzis scăldatul. Totodată, se recomandă ca aflarea în apa rece să nu fie de lungă durată, salvatorii spun că doar zece secunde persoana se poate afla în apa rece ca gheața.
La scăldat, persoana trebuie să ia un ștergar, un halat gros, ciupici și un termos cu ceai cald. Atât înainte de scufundare, cât și după nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice. Totodată, este de menționat faptul că este interzis ca în același timp să se scalde mai mult de trei persoane. Salvatorii susțin că gheața este foarte subțire și îndeamnă oamenii să evite să sară în apă de pe gheață sau să se deplaseze pe gheață, pentru a evita situațiile de înec.
În caz că o persoană se simte rău sau a suferit o hipotermie, atunci oamenii din preajmă sunt îndemnați să apeleze de urgență la Serviciul 112 sau să se adreseze la salvatorii care vor monitoriza zona.
Din băuturile calde, se recomandă consumul de ceai. Cafea poate duce la dilatarea vaselor sangvine. Mai multe detalii, vedeți în reportajul Sputnik Moldova.
Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea perioadei sărbătorilor de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Nașterea Domnului sau Crăciunul.
Fluxul de știri
0