Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Borrell va reprezenta UE în toate discuțiile de Securitate

© AFP 2024 / JEAN-FRANCOIS BADIASJosef Borrell
Josef Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2022
Abonare
Borrell a spus că a primit însărcinarea să reprezinte UE în toate discuțiile ce țin de securitate
Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că a fost însărcinat să reprezinte UE în toate negocierile privind arhitectura securității europene.
„Miniștrii (apărării și Ministerul de Externe al UE – n. red.) au fost de acord să ofere sprijin deplin Înaltului Reprezentant al UE în calitate de coordonator și reprezentantului UE ca actor unic în acest proces”, a spus Borrell.
El a subliniat necesitatea ca Uniunea Europeană să adopte o poziție comună. El a spus că miniștrii UE au confirmat că uniunea „se află într-un punct de cotitură în care UE este testată ca actor politic și nu ca 27 de state membre individuale”.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele unui tratat cu SUA și un acord cu NATO privind asigurările de securitate. Moscova, în special, cere de la partenerii săi occidentali garanții legale de renunțare la extinderea NATO către Est, renunțarea la aderarea Ucrainei la Bloc și renunțarea la acțiunile de crearea de baze militare în țările post-sovietice.
Săptămâna trecută au avut loc o serie de consultări între Rusia, Statele Unite și NATO privind garanțiile de securitate: în perioada 9-10 ianuarie, problema a fost discutată la Geneva la întâlniri cu SUA, pe 12 ianuarie - în cadrul unei reuniunii Consiliului Rusia - NATO, pe 13 ianuarie - la sediul OSCE de la Viena.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Statele Unite au promis să „pună pe hârtie” un răspuns la propunerile Rusiei, săptămâna viitoare, iar în decurs de o săptămână este așteptat și un răspuns scris din partea NATO. Rusia, potrivit lui Lavrov, are nevoie de un răspuns specific la fiecare articol din documentele prezentate, acțiunile ulterioare ale Moscovei și perspectivele de reluare a negocierilor vor depinde de răspunsul SUA și al NATO.
Fluxul de știri
0