Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Jens Stoltenberg: NATO îi propune Rusiei o întâlnire privind securitatea în Europa

© REUTERS / JOHANNA GERONJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Abonare
NATO îi propune Rusiei o întâlnire privind securitatea în Europa, care să vizeze și situația din Ucraina, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Stoltenberg a precizat, fiind citat de RIA Novosti, că deocamdată Alianța nu a primit de la Moscova un răspuns la această propunere.
Amintim că discuțiile delegației ruse cu reprezentanții tuturor celor 30 de țări membre ale NATO au avut loc miercurea trecută, la Bruxelles. Acestea au marcat încă o dată diferențele de poziții ale părților și s-au încheiat fără un acord pentru continuarea dialogului.
„Am pus pe masa de negocieri propunerea de a organiza o serie de întâlniri pe subiecte importante pentru securitatea europeană, situația din Ucraina și din jurul acesteia”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat canalului de televiziune canadian CBC.
„Nu, ei (rușii – n.n.) nu s-au angajat să participe la negocieri ulterioare, dar nici nu au respins propunerile”, a adăugat el.
Discuțiile de miercuri au avut loc sub forma unei reuniuni a Consiliului Rusia-NATO. Interviul lui Stoltenberg, judecând după o serie de declarații, a fost înregistrat joi și difuzat duminică, precizează RIA Novosti.
Subiectele noilor întâlniri cu reprezentanții Rusiei, a spus el, ar putea fi controlul armelor, transparența activității militare, măsurile de consolidare a încrederii.
El a exclus posibilitatea ca NATO să facă compromisuri în problemele importante pentru Rusia, cum ar fi retragerea trupele de pe teritoriul fostelor țări socialiste și republicilor post-sovietice care au aderat la alianță după 1997.
„Desigur, nu putem fi de acord că trebuie să ne retragem trupele NATO din toate țările care au aderat la NATO din 1997 încoace. Ideea este că în acest caz jumătate dintre membrii noștri ar rămâne fără protecția trupelor NATO. Asta ar însemna ca ei să devină un fel de membrii NATO de mâna a doua”, a spus Stoltenberg.
Fluxul de știri
0