Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte femei din Moldova suferă de cancer de col uterin: Cum poate fi prevenită maladia

© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Accesați arhiva multimediaУчастники Петербургского международного экономического форума 2019 (ПМЭФ-2019) в конгрессно-выставочном центре "Экспофорум"
Участники Петербургского международного экономического форума 2019 (ПМЭФ-2019) в конгрессно-выставочном центре Экспофорум - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Abonare
Anual, în jur de 300 de moldovence află că au cancer de col uterin. Aproape 50 la sută dintre ele depistează boala în stadiul precoce, iar acest lucru permite efectuarea unui tratament eficient. Vezi cum poate fi prevenită această maladie.
CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. În prezent, în Republica Moldova, 4 182 de femei sunt la evidența medicului oncolog, având cancer de col uterin. Anual, în jur de 300 de femei din țară află că sunt bolnave de cancer de col uterin. Cel mai frecvent, această maladie se depistează la vârsta de 40 - 45 și 50 - 60 de ani.
Este de menționat că 47 la sută din aceste cazuri sunt depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), iar pacientele urmează tratament specific. Anual, din cauza acestei maladii, în jur de 160 de femei din Moldova decedează.

La nivel mondial, în 2020, aproximativ 604 000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 342 de mii au murit din cauza acestei boli. Cel mai frecvent, boala afectează și ia din viață femeilor din țările cu venituri mici și mijlocii.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai des întâlnite maladii la femei. În Uniunea Europeană, această boală se plasează pe locul doi, după cancerul de sân, iar la nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproape opt la sută din totalul cazurilor și a deceselor cauzate de cancer.
Cel mai frecvent, cancerul de col uterin este provocat de infectarea cu virusul uman papilloma (HPV). Această infecție este una virală, care se transmite preponderent pe cale sexuală, fiind cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume.
Potrivit specialiștilor din cadrul ANSP, acest tip de cancer poate fi prevenit prin efectuarea regulată, adică o dată la trei ani, a screening-ului. Testul Papanicolau poate determina prezența sau a absența celulelor anormale aflate în stadii inițiale, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.
Centrul de Medicină Legală  - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2021
Oamenii de știință ruși creează un remediu universal pentru cancer
Specialiștii susțin că acest tip de cancer ar trebui să devină unul dintre cele mai frecvent prevenite și tratate, deoarece programele de screening actuale pot detecta semnele de boală într-un stadiu incipient. Totodată, există și vaccinul împotriva Papiloma virusul uman, care poate preveni infectarea și, ulterior, apariția cancerului.
Este de menționat că în perioada 17 - 23 ianuarie se desfășoară săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Scopul acestei acțiuni este sporirea gradului de conștientizare al screening-ului de col uterin.
În context, femeile din grupul de vârstă 25 - 61 de ani sunt îndemnate să efectueze testul citologic, care mai este numit și testul Papanicolau, o dată la trei ani, la medicul de familie. Acest test este gratuit.
Tatiana Vascan, femeia care a învins cancerul - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Societate
Există viață după cancer: Povestea Tatianei Vascan care a învins maladia
Fluxul de știri
0