Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scăldatul în copcă de Bobotează ca la carte – sfaturi de la o scufundătoare în apnee

© Sputnik / Miroslav RotariSărbătorirea Bobotezei în Moldova
Sărbătorirea Bobotezei în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2022
Abonare
Campioana mondială la scufundări libere(în apnee) a venit cu sfaturi pentru cei care vor dori să se scufunde în copcă de Bobotează.
CHIȘINĂU, 16 ianuarie - Sputnik. Deținătoarea recordului mondial și campioană mondială la scufundări în apnee Natalya Avseenko a explicat pentru Sputnik Moldova cum să ne pregătim corect pentru scăldatul în copcă de Bobotează.
Potrivit sportivei, o scufundare de scurtă durată în apă nu-i va dăuna unei persoane sănătoase.
Potrivit lui Avseenko, pentru a activa sistemul imunitar este important să nu ne aflăm în apa rece mai mult de 7,5 secunde.
"În acest timp se activează capacitățile de rezervă ale organismului și nu veți îngheța. După acest interval de aflare în apă rece nu va trebui să faceți efort pentru încălzire. Tot ce trebuie este să te îmbraci rapid și să păstrează căldura care va apărea în corp”, scrie scufundătoarea pe rețelele de socializare.
Sportiva a publicat câteva sfaturi pentru cei care doresc să participe la scăldatul de Bobotează.
1.
Când mergeți să vă scufundați în copcă, îmbrăcați-vă călduros și confortabil. Alegerea mea sunt hainele din țesături naturale, fără încheietori și șireturi (degetele pot amorți ușor după baie). Luați cu voi un set de lenjerie uscată de schimb, un termos cu ceai fierbinte.
2.
Dezbrăcați-vă doar atunci când va venit deja rândul la copcă pentru a nu pierde căldura.
3.
Pășiți cu grijă, luați încălțări care nu alunecă pentru că împrejur va fi gheață lunecoasă.
4.
Încercați să fiți cât mai liniștit, relaxat.
5.
Coborâți în apă atunci când expirați. Expirația ameliorează spasmele, ajută la dizolvarea tensiunii interne și corporale. Concentrați-vă asupra respirației: inspirați - capul este deasupra apei, expirați – îndoiți genunchii și capul va ajunge sub apă.
6.
Ieșiți cu grijă din copcă, pășiți cu atenție pentru a nu aluneca. Stând pe un prosop uscat, ștergeți-vă imediat cu un al doilea prosop și îmbrăcați haine uscate. În primul rând căciula deoarece capul elimină multă căldură.
7.
Dură scăldat beți ceva fierbinte și savurați această clipă minunată.
Fluxul de știri
0