Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Doliu în lumea artei: S-a stins din viață artistul plastic Andrei Mudrea

Andrei Mudrea - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2022
Abonare
Maestrul Emerit al Artei, pictorul Andrei Mudrea, a decedat la 67 de ani. Anunțul a fost fost făcut de Ministerul Culturii.
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Astăzi a plecat la cele veșnice pictorul Andrei Mudrea. Ministerul Culturii a publicat un necrolog în care evocă personalitatea remarcabilului om de artă și aduce condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut.
”E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească”, este scris într-un comunicat emis de Ministerul Culturii.

Cine a fost maestrul Andrei Mudrea

Andrei Mudrea s-a născut în data 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei.
Din 1969 până în 1973 a studiat la Școala de Arte Plastice „I. Repin”, actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău.

”Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg (Consiliul Europei). În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”.

În 1989 este titularizat Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 1990 participă la elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova.
În 1992 a devenit Director al Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Peste patru ani este titularizat Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști în cadrul Unesco. Între 1997-2003 este din nou membru al Comitetului de Conducere al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. Din 1985 se află la lucrul de creație și este Liber Profesionist. În 2001 i s-a conferit titlul onorific „Maestru Emerit în Arte”.
Fluxul de știri
0