Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA pregătesc un răspuns cu privire la garanțiile de securitate

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaDrapelele Rusiei și SUA
Drapelele Rusiei și SUA - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2022
Abonare
Secretarul de stat adjunct Nuland: SUA lucrează la pregătirea unui răspuns privind garanțiile de securitate pentru Rusia.
CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. SUA intenţionează să continue dialogul cu Rusia şi lucrează la pregătirea unor răspunsuri în scris în scris cu privire la garanţiile de securitate, a declarat Victoria Nuland, șeful adjunct al Departamentului de Stat, informează RIA Novosti.
"Vrem să continuăm discuția. Credem că acest lucru ar trebui făcut în bază de reciprocitate, și anume – ei își vor spine nemulțumirile, dar și noi avem îngrijorările noastre", a spus ea într-un interviu pentru Financial Times.
Potrivit lui Nuland, ușa este deschisă din partea SUA pentru o soluție diplomatică.
Ședința Consiliului Rusia - NATO la Bruxelles - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Rusia
Comportamentul NATO amenință securitatea europeană – MAE rus
După cum a subliniat în ajun ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pe parcursul ultimilor treizeci de ani țara „a acumulat suficientă înțelegere a faptului” că „nimic nu va reuși din promisiuni, din tot felul de incantații politice”. De aceea Moscova insistă ca garanțiile de neextindere a NATO să fie stabilite juridic și așteaptă la de la Washington un răspuns clar la propunerile Rusiei.

Negocierile cu NATO

La începutul acestei săptămâni au avut loc o serie de consultări între Rusia, Statele Unite și NATO pe tema garanțiilor de securitate: în perioada 9-10 ianuarie chestiunea a fost discutată la Geneva, la întâlniri cu partea americană, pe 12 ianuarie – la ședința Consiliului Rusia - NATO, iar pe 13 ianuarie – pe platforma OSCE.
Lavrov a declarat că Occidentul a promis să dea săptămâna viitoare un răspunsuri în scris la propunerile Rusiei cu privire la acordul cu Statele Unite și a înțelegerii cu NATO. După cum a subliniat ministrul, Moscova are nevoie de un răspuns concret la fiecare articol din documentele prezentate - de acest lucru vor depinde acțiunile ulterioare ale părții ruse și perspectivele de reluare a negocierilor.
Kremlinul insistă pe încetarea cooperării militare a blocului cu țările post-sovietice, renunțarea la crearea bazelor pe teritoriul acestora, limitarea desfășurării armelor de atac în apropierea graniței rusești, scoaterea armelor nucleare americane din Europa și garantarea neextinderii NATO către Est.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Rusia
Lavrov a vorbit despre „liniile roșii”, Ucraina, NATO și garanțiile de securitate
Fluxul de știri
0