Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rămânem tot mai puțini: Prognoze sumbre ale demografilor

© Sputnik / Mihai CarausКишинев люди город
Кишинев люди город - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2022
Abonare
Anual, mii de moldoveni pleacă în străinătate, în căutarea unei vieți mai bune. Cei mai mulți pleacă tinerii apți de muncă. Care sunt prognozele experților în acest sens.
CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Migrația și natalitatea scăzut vor duce treptat la dispariția moldovenilor ca națiune. De această părere sunt experții din domeniu care susțin că Moldova se confruntă cu cel de-al doilea val de emigrare.
Tinerii și persoanele apte de muncă pleacă peste hotare pentru a face un ban. Astfel, în Moldova avem tot mai multe locuri de muncă vacante, iar economia țării are tot mai mult de suferit. Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat în studioul Sputnik Moldova că în ultimii ani a crescut numărul tinerilor care aleg străinătatea, fie că merg la studii peste hotare și nu se mai întorc, fie că își caută un job unde nu sunt necesare studiile, dar oricum pleacă.

„Cel mai grav declin pe care îl avem noi este vârsta de 19 - 24 de ani. Primii care au simțit lovitura demografică au fost universitățile, în 12 ani, ele au pierdut 72 de mii de studenți. Dar imaginați-vă că acești 72 de mii de studenți nu au ajuns pe piața forței de muncă. (...) Numărul tinerilor de la 19 până la 24 de ani în 2010 era de 11, aproape 12%, iar în prezent numărul lor este de 6%. (...) În 2025, vom avea, din păcate, 125 de mii de tineri în țară”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Demograful Valeriu Sainsus susține că tinerii urmează calea părinților lor, care la fel au ales drumul străinătății acum două decenii și și-au lăsat odraslele cu bunicii. Expertul afirmă că consecințele emigrației se simt pe an ce trece tot mai mult.
„Asistăm la un fenomen de îmbătrânire profundă demografică a forței de muncă. În context economic, asta nu este nimic altceva decât lipsa forței de muncă pentru locurile de muncă pe care le avem,”, a precizat demograful Valeriu Sainsus.
Pe lângă emigrarea în masă, mai există și o altă problemă, susține expertul, și anume este vorba despre natalitatea scăzută. Se nasc copii puțini, iar în curând nu va mai avea cine lucra în Moldova. Astfel, este compromisă dezvoltarea economică, afirmă Sainsus.

„În 20 - 30 de ani, riscăm să ajungem cu o populație înjumătățită sau chiar mai puțin. Perspectivele demografice sunt destul de sumbre”, susține expertul

Veaceslav Ioniță a precizat că, în contextul scumpirilor în lanț și a crizei energetice din acestă perioadă, mulți cetățeni nu au cu ce să-și achite facturile, iar acest lucru va duce la un nou val de emigrări.
Sărăcie, pensionar, inflație, prețuri  - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Analize și opinii
Inflația va crește accelerat în următoarele luni: Ce scumpiri ne mai așteaptă
Fluxul de știri
0